Polen og Tyskland strides også om leverancer af militært udstyr til Ukraine

Foto: Alisdare Hickson

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen/Tyskland: Den 15. november blev Polen ramt af rester fra et missil affyret fra Ukraine. Det satte endnu engang fokus på kvaliteten af det polske luftforsvar. Tyskland tilbød Polen i kølvandet på hændelsen at levere Patriot raketter, men de skal iflg. den polske regering ikke bruges i Polen, men sendes videre til Ukraine. Det blev forståeligt nok bakket op fra ukrainsk side. Men leverancerne skabte i Tyskland frygt for yderligere optrapning af krigen.

Brug af NATO-forsvarssystemer uden for NATOs eget område kræver accept af alle medlemslande, udtalte en tyske forsvarsminister Christine Lambrecht. Den polske regerings beslutning om at videresende våbnene til Ukraine har også skabt debat i Polen. Jaroslaw Kaczynski, leder af det regerende Lov og Retfærdighedspartiet, er gentagne gange beskyldt for at udnytte Ukraine krigen til (også) at optrappe anti-tysk retorik og anti-tyske følelser. Polens troværdighed som NATO medlem er på spil, siges det.

Kilder nær præsident Duda oplyser, at præsidenten ikke er blevet informeret om regeringens beslutning; og det til trods for, at præsidenten er øverstkommanderende for landets væbnede styrker. Forholdet mellem Duda og Kaczynski er ikke for godt. Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) har gentagne gange beskyldt Donald Tusk og Borgerplatformen (PO), det største oppositionsparti, for underdanighed over for Tyskland. Kort sagt er spørgsmålet om forholdet til Tyskland en integreret del af den polske valgkamp.

Der skal være valg i Polen næste år. Tyskland har ikke ydet nok i våbenhjælp til Ukraine. Derfor bør missilerne videresendes. Det påstås, at den polske regering har krævet store krigsskadeserstatninger fra Tyskland. Ursula von der Leyen kritiseres for at fastholde sanktionerne over for Polen uanset, at Polen er blevet en vigtig frontlinjestat for EU og NATO under krigen i Ukraine.

Share This