Polen fortrækker Merkel frem for Schulz

Den tyske kansler Angela Merkel Foto: Jacques Grießmayer

Den tyske kansler Angela Merkel Foto: Jacques Grießmayer

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Det tyske forbundsdagsvalg diskuteres af gode grunde meget i Polen, og ikke mindst efter at SPD har valgt Martin Schulz som sin kansler-kandidat. Martin Schulz er som EU-parlamentsformand kendt for sin åbne og meget ligefremme stil og sin kritik af den polske regerings politik både indadtil og i spørgsmålet om EU’s flygtningepolitik. Han er af samme årsag heller ikke populær i andre lande i Central- Østeuropa.

I et af sine sjældne interviews i udenlandske presse, til ”Frankfurter Algemeine” for nylig, lagde Jaroslaw Kaczynski ikke skjul på, at genvalg af Merkel som kansler er bedst ud fra en polsk synsvinkel. Frygten for Schulz har i det hele taget ført til en opblødning i den polske regerings holdning til Merkel, hvilket også kom tydeligt til udtryk under Merkels nylige besøg i Polen.

Under Merkel’s besøg kom det ikke til et gennembrud med enighed om EU’s fremtid og om EU’s flygtningepolitik, men heller ikke til ”skandaler”, og Kaczynski’s tidligere krav om traktatændringer blev nedtonet. Kort sagt, i forhold til tidligere, årene 2005-07, har Kaczynski neddæmpet sine ellers velkendte anti-tyske udtalelser, i hvert fald i et stykke tid.

Merkel selv ved, at Polen er et vigtigt EU-land. Som sagt af Jacek Pawlicki i det polske ”Neewsweek” sigter Merkel mod et formaliseret mere ”elastisk” EU, et EU ”i flere hastigheder” og søger politisk støtte hertil i flest mulige EU-lande.

Hendes projekt bakkes principielt op af den polske regering, der som Ungarn gerne ser EU i flere hastigheder og med Polen blandt de lande, der ønsker et EU-rum med stærke nationalstater og med mindst mulig binding til overnational myndighed, et EU-rum med lavest mulige hastighed. Det forudsætter, at Polen fortsat står uden for euroen.

Oppositionen i Polen frygter, at den politik vil føre til en marginalisering af Polen i EU og færre penge fra EU’s kasser, men Lov og Retfærdighedspartiet holder fast.

 

Share This