Polen før parlamentsvalget i 2019

Tadeusz Rydzyk (t.v.) står bag den fundamentalistiske katolske radiosender ”Radio Maria” og vil muligvis stille op ved parlamentsvalget i Polen Foto: Piotr Drabik

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Senest i efteråret 2019 skal der afholdes parlamentsvalg i Polen. Inden da, sidst i maj er der en form for prøvevalg, for her skal også polakkerne afgøre, hvem der skal repræsentere landet i Europaparlamentet. Polske valgeksperter udelukker ikke, at Jaroslaw Kaczynski, indtil videre Polens reelle leder, vælger at fremskynde valget. Det skyldes, at nye politiske aktører er kommet på banen.

Robert Biedron, den tidligere borgmester i Slupsk, forsøger sig med en ny centrum-venstre partidannelse og iflg. meningsmålingerne med gode udsigter til at kunne klare spærregrænsen på 5 pct. Ved Europaparlamentsvalget vil Lov og Retfærdighedspartiet måske blive udfordret af en politisk gruppering oprettet omkring Tadeusz Rydzyk’s fundamentalistiske katolske radiosender ”Radio Maria”.

Rydzyk er utilfreds med, at han ikke får tilstrækkeligt med folk opstillet for Lov og Retfærdighedspartiet ved Europaparlamentsvalget. Han er også utilfreds med, at Kaczynski ikke er indstillet på at skærpe abortlovgivningen og helt forbyde abort. Et sådant forslag er upopulært blandt langt de fleste polakker og ville helt givet koste Lov og Retfærdighedspartiet stemmer.

Nok så vigtigt overvejer Marek Jakubiak, der udbryder fra partiet Kukiz-15, at opstille et nyt ekstremt højrenationalistisk parti ved parlamentsvalget. Jakubiak forlod Kukiz-15 i begyndelsen af november 2018. Han optræder ofte i medierne og gør det godt at dømme efter seer-reaktionerne. Højreekstreme grupper som ONR, ungdomsbevægelsen ”Mlodziezy Wszechpolskiej” og den nationalistiske bevægelse ”Ruch Narodowy” og Korwin-Mikke’s parti kunne indgå i den nye partidannelse og med gode udsigter til at klare spærregrænsen.

Det vil skabe problemer for Lov og Retfærdighedspartiet. Måske Jakubiak og Rydzyk endda vil slå pjalterne sammen og optræde i fællesskab. Kaczynski satser hårdt på at genvinde flertallet i parlamentet. Chancerne herfor er ganske gode, hvis oppositionen optræder splittet. Ved sidste valg fik Lov og Retfærdighedspartiet et flertal med blot 37 pct. af stemmerne bag sig. Men det bliver sværere, hvis Jakubiaks nye parti klarer spærregrænsen. Af den årsag vil Kaczynski komme Jakubiak i forkøbet og udskrive valg før tiden.

Share This