Polen afblæser køb af franske kamphelikoptere, Hollande aflyser besøg i Polen

Caracal helikopter Foto: US Military

Caracal helikopter Foto: US Military

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen/Frankrig: Polen har endelig opgivet det planlagte køb af franskproducerede kamphelikoptere ”Caracal”. Der fremgår af meddelelse fra Ministeriet for Udvikling. Men selve proceduren for aflysning af købet har været katastrofal, mener eksperter.

I foråret 2015, under den tidligere regering, blev de ”Caracal” helikopterne udset til at skulle erstatte de efterhånden forældede helikoptere i det polske militær. De er ikke udstyret med anti-pancer raketter og kan ikke udføre deres mission i mørke.

Der var tale om en kontrakt efter ”offset-princippet” for leverance af samlet 50 kamphelikoptere til en pris på 13.3 mia. zloty (godt 20 mia. danske kroner).

Den polske regeringsbeslutning har både politiske og økonomiske årsager. Forsvarsminister Antoni Macierewicz udtalte allerede i valgkampen, at polske virksomheder er ”i stand til at producere de bedste helikoptere i verden”, og i det synspunkt har han naturligt nok haft opbakning fra de polske fagforeninger. Han vil meget hellere bruge penge på at udbygge territorialforsvaret.

Statsfinansielle hensyn spiller også en rolle. Regeringen har i forvejen meget svært ved at få finansieret de mange udgiftskrævende love, fx mere støtte til børnefamilierne og nedsættelse af pensionsalderen. Det er ikke utænkeligt, at der vil komme et retsligt efterspil.

Under alle omstændigheder har sagen belastet forholdet mellem Polen og Frankrig. Den polske regering stillede i oktober sidste år nye krav, som fransmændene ikke kunne opfylde, næsten samtidig med at præsident Francois Hollande skulle på officielt besøg i Polen. Timingen kunne ikke være dårligere, og det ser ud til, at det er den heller ikke denne gang.

Francois Hollande meddelte søndag, at han vil udsætte sit planlagte besøg i Polen i næste uge, hvor han skulle mødes med den polske premierminister Beata Szydlo. Francois Hollande har derudover bedt den franske udenrigsminister Jean-Mark Ayrault straks til at tage til Polen.

 

Share This