Polakker på solidaritetsrejse til Ungarn

Medlemmer af Gazeta Polska ved et arrangement i 2013 Foto: Piotr Drabik

Medlemmer af Gazeta Polska ved et arrangement i 2013 Foto: Piotr Drabik

Søren Riishøj_2Polen/Ungarn: Da Ungarn tirsdag markerede 168-årsdagen for opstanden mod det habsburgske monarki skete det ikke uden opbakning fra polakker. Alene den højre-nationale klub ”Gazeta Polska” sendte mellem 2.000 og 4.000 til Budapest for at vise solidaritet med Ungarn og Viktor Orbán i kampen mod tilstrømning af flygtninge til Europa og mod diktater fra EU og Tyskland. Et særskilt møde med Viktor Orbán var også planlagt.

Det er ikke første gang, at tusinder af polakker er rejst til Ungarn. Sidste år aflyste ”Gazeta Polska” dog turen til Budapest på grund af Viktor Orbáns møder med Vladimir Putin. Nu er det gode forhold mellem regeringerne i Warszawa og Budapest genoprettet. Det skyldes enigheden mellem de to lande i flygtningespørgsmålet og den fælles politiske kurs, der føres i de to højre-konservativt styrede lande.

Viktor Orbán holdt sin egen tale ved nationalmuseet i det centrale Budapest, der var godt afspærret af frygt for terror. Vigtigst var dog, at myndighederne ikke ønskede, at Orbáns tale blev afbrudt af tilråb. Oppositionen og ungarske lærere og deres organisationer, der lige nu er i konflikt med regeringen om skolereformer og løn – og ansættelsesforhold, holdt egne deres egne demonstrationer.

Share This