Paven undskylder kirkens brænding af tjekkisk reformator

 

Pave Frans  Foto: Casa Rosada

Pave Frans Foto: Casa Rosada

Tjekkiet/Vatikan: Branding af den tjekkiske reformator Jan Hus på kætterbål for 600 år siden har skadet den romersk-katolske kirke, som skal bede om forladelse. Det mener paven Frans, skriver tjekkiske medier.

”Vi har skadet vores hellige kirke. I vores samvittighed må der være en bøn om forladelse for hver gang, vi har myrdet i Guds navn, siger Paven.

Der vil blive afholdt en messe i Vatikanet i anledning af Jan Hus, hvis emne bliver bøn om forladelse. En særlig tjekkisk delegation er inviteret til Vatikanet og vil også i audiens hos Paven Frans.

Jan Hus på bålet i Konstanz

Jan Hus på bålet i Konstanz

 

Jan Hus var en af de første reformatorer af den katolske kirke, som prædikede på tjekkisk og ikke på latin. Det vakte stor interesse, og hans prædikener blev populære og spredte reformationstankerne blandt hans tilhængere, de såkaldte hussitter.

I 1410 blev Hus bandlyst af paven, og to år senere blev det ham forbudt at prædike i Prag. Hus flygtede og blev i 1414 indkaldt til kirkekoncilet i Konstanz, hvor han blev arresteret trods løfte om frit lejde. Han blev brændt på kætterbålet i 1415. ota

Share This