På opdagelse i Sofias baggårde og sidegader

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Sofias hyggelige Slaveykovpladsen er et oplagt udgangspunkt for udforskning af Sofia. Foto: Ota Tiefenböck

Den bulgarske hovedstad Sofia råder over et bredt udvalg af restauranter, barer og diskoteker og byder på kulinariske oplevelser og pulserende natteliv til lave priser. Det eneste problem kan være at kunne finde stederne, som ofte ligger gemt i baggårde og sidegaderne.

Af Ota Tiefenböck

Bulgarien: Gode restauranter med traditionel og veltilberedt bulgarsk mad, restauranter med eksotisk mad fra alle verdens lande, værtshuse med et stort udvalg af hjemlige og udenlandske ølmærker, coctailbars med hippe drinks til spotpris eller pulserende diskoteker? Det er ikke en umiddelbar forestilling, man som førstegangsbesøgende har om Sofia. Har man til gengæld besøgt Sofia før, ved man, at ordene ligeså godt kunne være synonyme for byen. Sofia kan nemlig klare det hele og er kendt for sit pulserende natteliv og for et stort og varieret udbud af restauranter, barer og diskoteker. Det eneste problem er at de kan være svære at finde. Hovedparten af dem ligger nemlig godt skjult i siddegaderne og i baggårde, som umiddelbart mere ligner en privat parkeringsplads for beboerne frem for en egnet lokalitet for en god restaurant, et stemningsfuldt værtshus eller en smart bar. Bulgarske navne og kyrilliske bogstaver på skiltene, som henviser til stederne, og som de fleste skandinaver har svært ved at læse og forstå, gør ikke opgaven nemmere, men har man modet til at udforske, stikke den medbragte guide om byen i baglommen og lade sig drive af opdagelseslysten, venter flere gevinster forud. Baggårdene og sidegaderne byder nemlig på gode overraskelser for ganen, mødet med Sofia-borgerne og ikke mindst på en sightseeing i den bulgarske bolig-socialrealisme. At priserne ligger på omkring det halve sammenlignet med stederne på hovedgaderne gør oplevelsen ikke mindre interessant. Så medmindre det er shopping i de mange designer-forretninger på byens prestigefyldte hovedstrøg Vitosha  eller om at udforske nogle af Sofias fine seværdigheder det handler om, er sidegader og baggårde det rette sted. Det er her oplevelserne og det autentiske Sofia venter. Og shopping og sightseeing behøver jo ikke at udelukke opdagelseslysten.

Mojito til 15 kroner

Et oplagt sted at starte udforskningen af Sofia er Slaveykovpladsen. Pladsen ligger ikke langtfra hovedgaden Vitosha og er især kendt for sit bogmarked, men baggårdene på begge sider af pladsen gemmer på mange interessante opdagelser. En af dem er byens populære værtshus Bireria, som byder på et stort udvalg af bulgarske og udenlandske øl, samt enkle bulgarske retter til billige priser. Stedet er et samlested for Sofias øl-elskende publikum, og det er formentlig grunden til, at værtshuset ikke behøver at reklamere for sig. Et anonymt skilt på bulgarsk i højre hjørne af en lille baggård og en parkeret bil i midten af gården gør det ikke nemt at finde ud af, at her ligger et af Sofias bedste værtshuse.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Manastirska Magernitsa serverer bulgarsk mad i særklasse. Foto: Ota Tiefenböck

Andre baggårde på Slaveykovpladsen pladsen gemmer på flere hyggelige caféer og barer med et stort udvalg af drinks og coctails. Priserne, som starter ved omkring 15 kroner for en velskænket farverig  coctail, gør oplevelsen ikke mindre intens. Udover værtshuset Bireria, caféerne og barer gemmer pladsen ligeledes på en af byens bedste jazzklubber. Det velrenommerede  Social Jazz Club har ofte gode bulgarske og udenlandske jazzmusikere på programmet og byder på en god stemning i en afslappet atmosfære.

 

God mad

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Foto: Ota Tiefenböck

Når udforskningen af Slaveykovpladsen er overstået er kvarteret øst for pladsen i retning af Vitosha gaden et oplagt valg. Kvarteret ser med sine misligholdte huse ikke umiddelbart indbydende ud. Ikke desto mindre gemmer det på flere overraskende gode restauranter, pubs og barer. Det er især restauranterne, der er besøget værd, blandt andre Kibea Health Food Restaurant på Valkovich gaden, som  blandt andet har specialiseret sig i vegetarmad, eller den eksklusive, men billige restaurant Manastirska Magernitsa, som formentlig er en af de bedste og mest stemningsfulde restauranter i Sofia. Restauranten ligger på Han Asparuh gaden og har både udendørs servering i en overdækket gård og en indendørs servering i flere etager. Spisekortet byder på en lang række velsmagende og veltilberedte bulgarske retter i overvældende store portioner og et imponerende vinkort, som inkluderer hovedparten af de bulgarske vine.

Sofia kan dog også tilfredstille de yngre og danseglade og byder på flere trendy clubs og diskoteker, hvor party stemning og høj dansemusik er i højsædet. Også her kan man med fordel udforske Sofias mange sidegader og baggårde. Skulle man mod forventning have svært ved at finde et egnet sted, er dansestedet Chervillo nordøst fra Slaveykovpladsen, tæt ved Aleksander Nevski pladsen, et oplagt valg. Chervillo er en af de mest hotte dansesteder i byen og byder på life musik og DJ`s hver aften fra tirsdag til lørdag. Sofia har ganske enkelt det hele, det gælder bare om at finde det. God opdagelseslyst.

Share This