Overraskelse på vej i slovakisk præsidentvalg

Bratislava

Borgen i den slovakiske hovedstad Bratislava Foto: Ota Tiefenböck

Den slovakiske premierminister Robert Fico var en klar favorit til posten som landets præsident, men ved valgets anden runde tyder alt på, et det bliver hans modstander Andrej Kiska, der vinder.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, Syddansk Universitet

Slovakiet: På lørdag får Slovakiet en ny præsident, men alt tyder på, at det bliver en anden person, end den de fleste regnede med ved valgets begyndelse. Anden valgrunde af præsidentvalget den 29. marts står mellem den siddende ministerpræsident Robert Fico og udfordreren, den 51-årige millionær og filantrop Andrej Kiska. Han fik i første runde færre stemmer end Fico, men formåede at slå så stærke navne som den tidligere udenrigsminister Milan Knazko og den mangeårige formand for parlamentet Pavel Hrushovsky. Da Kiska i anden runde har støtte fra en samlet oppositionen, der ser valget som et ”anti-Fico-valg”, er Kisko ifølge  ”book-makerne” favorit.

Det havde ikke mange regnet med, da præsidentvalgkampen begyndte. Godt nok er Robert Fico, lederen af de regerende Smer-SD, en rutineret og dygtig politiker, som ved sidste valg klarede sig rigtig flot, men en anti-politisk stemning har vokset sig stærk i Slovakiet.

Fico deler vandene, mange er bange for en for stor magtkoncentration omkring Fico og Smer-SD, og overraskende mange, omkring halvdelen af Smer-SD´s vælgere ønsker ikke ham som præsident.
Kisko slår netop på sit ikke-partitilhørsforhold. Han er blevet sammenlignet med Tjekkiets politiske komet Andrej Babis, der som Kisko er en rigmand, der valgte den politiske vej, og som i dag er Tjekkiets finansminister og viceministerpræsident.

Men den sammenligning afviser Kiska. Babis’ formue er langt større end hans egen, og den største forskel er, at han for 8 år siden besluttede at forlade forretningsverdenen og drive den karitative virksomhed ”Dobry Aniol” forklarer Kiska om sammenligningen med Babis.

Kiska´s forretninger går tilbage til 1998, hvor han grundlagde firmaet Triangel og Quatro, i 2006 solgte han en af de store slovakiske banker for den nette som af 10 mio. euro. Fico-lejren har brugt hans forskellige forretninger imod ham under valgkampen, for eksempel er han blevet kaldt en ”ågerkarl” og at have haft forbindelser til virksomheder med kontakt til Scientology. Det har han selv pure benægtet. ”Jeg er ikke scientolog, men en katolik, der tror på Gud”, har han gentagne gange sagt.
Som præsident har han gentagne gange erklæret at ville handle som en talsmand for borgernes rettigheder, ikke som en ”partimand” sådan som Robert Fico. Kort sagt vil han føre ”ikke-politisk politik”. Lørdag bliver det afgjort, om han få en mulighed for det.

Share This