Østrig vil suspendere flygtningekonvention

Migranter ved Lampedusa, Italien. Foto: Vito Manzari

Migranter ved Lampedusa, Italien. Foto: Vito Manzari

Af Uffe Gardel

UffeØstrigs regering er klar til at sætte international asylret ud af kraft, hvis migrantkrisen fortsætter.

Det fremgår af den østrigske avis der Standard.

Regeringen vil gennemføre en lovændring, som allerede fra juni skal give den ret til at indføre “særregler til opretholdelse af den offentlige orden”. Det mest opsigtsvækkende er vel nok hvor lidt der skal til for at indføre særreglerne: Det er tilstrækkeligt, at “asylprognoser” giver grund til at forvente “funktionsforstyrrelser” i asylmodtagelsen eller andre steder i den offentlige sektor. Der skal altså ikke foreligge en nødsituation; det rækker at regeringen venter en nødsituation.

Særreglerne kan gå ud på at asylsøgere overhovedet ikke får lov at komme ind i Østrig; de skal opholde sig i særlige “registreringscentre” direkte på grænsen. Asylsøgere som allerede er kommet ind i Østrig, skal anholdes og indbringes i registreringscentrene.

Planerne har vakt kraftig kritik i Østrig; ikke kun på grund af deres indhold, men også fordi den konservativ-socialdemokratiske regering vil gennemføre lovændringen i iltempo og uden offentlig høring.

“Regeringen er på vej til et totalt tabubrud: Den vil reelt sætte asylretten ud af kraft pr. dekret,” siger fx De Grønnes formand, Eva Glawischnig, og en menneskeretsekspert fra Wiens Universitet, Manfred Nowak, forventer at EU-kommissionen vil anlægge sag, hvis Østrig faktisk bruger loven.

Samtidig advarer den østrigske regering Italien mod bare at sende migranter videre til Østrig, hvis migrantbølgen nu skulle flytte sig fra Grækenland til Italien. Sker det, bliver der indført grænsekontrol mellem Østrig og Italien.

“Italien må forstå at det ikke løser nogen problemer at vinke migranterne igennem, men øger dem,” sagde den østrigske udenrigsminister Sebastian Kurz under et besøg i Sydtyrol i Italien torsdag – ifølge avisen la Repubblica.

“Jeg er overbevist om at kontroller ved Brennerpassset stadig kan undgås, hvis Europa vil indføre reel kontrol langs EUs ydergrænse.”

Østrig har ikke kun været gennemgangsland for de allerfleste af den million migranter, som sidste år kom til Tyskland og Sverige for at søge asyl; Østrig er selv blevet et stort asylland. Sidste år søgte 90.000 mennesker asyl, og Kurz sagde også torsdag, at “Østrig ikke kan tillade sig et nyt 2015”.

Og så gentog Kurz – ifølge det sydtyrolske nyhedssite Salto – at “så længe redning på Middelhavet er forbundet med en billet til Europa, vil stadig flere mennesker begive sig afsted i skrøbelige både. Det må være slut med den fri passage.”

 

Share This