Orbán’s “vending mod øst”, rejserne til Georgien og Kina

Foto: Kremlin

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: Ungarn holder uanset kritik fra USA og EU fast i sin “åbning mod øst”, fastholder dialog og tætte politiske og økonomiske relationer til Rusland, Centralasien og til Kina. Inden for de sidste uger har Viktor Orbán besøgt Georgien og Kina.

Under besøget i Georgien bakkede han op om partnerskab og hurtigt georgisk medlemskab af EU. Orbán holdt møde med ministerpræsident Irakli Garibiashvili fra det regerende parti Georgiens Drøm. Som Fidesz har Georgiens Drøm ført en national-konservativ politik med vægt på traditionelle kristne værdier. Det har vakt kritik i Bruxelles og Washington. I sin tale under den officielle middag sagde Orbán da også, at Georgien og Ungarn må operere i “uvenlige omgivelser”.

Ikke tilfældigt tog Garibashvili del i den internationale konservative “Political Action Conference” (CPAC) sidste år i Budapest. Georgien og Ungarn forfølger stort set samme linje i forhold til Rusland og krigen i Ukraine. For godt ti år siden var Viktor Orbán ven af Mikheil Saakashvili, men i dag er Saakashvili i fængsel. Under besøget blev drøftet udvidet økonomisk samarbejde, bl.a. anlæg af et elektrisk kabel under Sortehavet fra Aserbajdsjan via Georgien og Rumænien til Ungarn og Europa. Det projekt afvises ikke i EU, der jo ønsker energiafhængigheden af Rusland nedbragt.

Orbán rejste efter besøger i Georgien til Kina for at tage del i markeringen af 10 året for starten på det kinesiske Bælt og Vej Initiativ. Han besøgte i den forbindelse også den kinesiske provins Shenzhen. Efter pres fra USA har flere vestlige lande standset deres deltagelse i Bælt og Vej projektet og begrænset import af teknologi fra Kina, herunder fra telegiganten Huawei, der opererer i hele 170 lande i verden.

Orbán drøftede under besøget nye aftaler med Huawei. Ungarn satser på at være helt i front i EU inden for digital teknologi, herunder grøn omstilling og kunstig intelligens. Det skal samarbejdet med Kina bidrage til, herunder via det kinesiske “supply center” i Ungarn for logistik, der har 2.000 ansatte. Under besøget mødte Viktor Orbán selveste Vladimir Putin. Det har også ført til protester. Den amerikanske ambassade i Budapest indkaldte i protest til et ambassadørmøde for at markere EUs og USAs utilfredshed. Det gør næppe indtryk på Orbán.

Share This