Oplevelser i det sydøstlige Polen

Lublins centrum Foto: Per Wium

Per Wium var inviteret som en af hovedtalerne ved en to-dages Beatles-konference i den sydøstpolske by, Lublin og er blevet begejstret for byen samt den nærliggende by Zamosc.

Af Per Wium, musikjournalist

Polen: Lublin er med sine ca. 340.000 indbyggere Polens niendestørste by og ligger ca 160 km sydøst for hovedstaden Warszawa. Lublin var kandidat til at blive Europæisk Kulturby i 2016. Ikke uden grund. Der er en helt fantastisk dejlig stemning i det centrale område af byen. Dejlige parker, pladser og smukke bygninger. Der er nærmest noget sydlandsk over byen, især i de sene aftener i juli, hvor temperaturer  er langt over 20 grader. Tropenætter, som det hedder. Mennesker er på gader, pladser og parker. De hygger og tager hensyn til hinanden. Altså ikke nogen, der urinerer i haver eller er til ulempe for andre. Overskriften her er: respekt for hinanden. Overalt i Polen er der gang i renovering af gamle bygninger. Beboelsesejendomme, hoteller, offentlige bygninger, slotte m.m.. også i Lublin. Det er dog helt tydeligt, at byen ikke er i blandt de mest velhavende i landet. Den nye udvikling går meget hurtigere i byer som Gdansk, Gdynia og Kolobrzeg.

På udflugt

Jeg var blevet anbefalet byen Zamosc, der ligger 90 km sydøst for Lublin. Byen er bygget af en rigmand og har helt parallelle gader (som Manhattan i NY). Desuden havde jeg fået den beskrevet som en af Polens smukkeste byer. Begge ting holdt stik. Zamosc er en turistby for polakker. Ved mit besøg i byen hørte jeg udelukkende polsk tale – og jeg så ikke een bil med andre kendingsbogstaver end PL.

Zamosc Foto: Per Wium

Videre fra Zamosc kørte jeg mod Ukraine. Landet er helt ukendt for mig, og jeg havde lyst til i det mindste at kigge ind i det fra den polsk-ukrainske grænse. Jeg havde forestillet mig at der var skummelt, trist og at vejene var dårlige, men fordomme røg så pladask til jorden. Smukt område, dejlig natur – og veje i tiptop-stand. Sjovt at have været der. Jeg glemmer det ikke med det samme.

Mr.East sætter i august fokus på Polen. Har du holdt ferie i Polen, oplevet spændende og interessante steder i Polen. Send os dit bidrag og del dine oplevelser med Mr.East læserne.

Share This