Oplev magien i den betagende saltmine i Wieliczka
I den lille polske mineby Wieliczka gemmer der sig en saltmine af særlig karakter, der med sine 245 km. underjordiske gange, 327 m. dybde og 9 etager har de perfekte rammer for en spændende rejse igennem en svunden tid.
Af Claudia Mazur
Polen: Smut en tur tilbage i tiden og udforsk den berømte saltmine i den lille mineby Wieliczka, der ligger i det sydlige Polen blot et stenkast udenfor storbyen Kraków. Den gode beliggenhed gør den bl.a. velegnet som et historisk udflugtsmål, der kan krydre din næste storbyferie i Kraków.
Minen giver dig mulighed for at opleve de underjordiske gange og kamre, der byder på en flot guidet rute af et af verdens ældste og yderst velbevarede saltminer. Det er derfor ikke uden grund, at minen allerede i 1978 blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.
Et historisk knudepunkt for både Polen og Europa
Salt er et råstof, der igennem tiden har været højt eftertragtet – først og fremmest til konserveringsbrug og senere som en værdifuld handelsvare imellem nationer. Derfor var det også helt afgørende, da man under en udgravning ved et tilfælde opdagede klippesalten nede i den polske undergrund. Tidligere var man nødsaget til at benytte sig af saltvandskilder og senere saltbrønde, så man vha. destillering kunne få fingrene i det dyrebare råstof.
Efter fundet af klippesalten påbegyndte man i det 13. århundrede de første udgravninger, der senere skulle vise sig at danne fundamentet for den saltmine, som vi kender i dag. I starten kunne produktionen blot munde ud i 6-7 tons salt pr. år., men efter inddragelse af nye hjælpemidler og en helårsansættelse af medarbejderne kunne man i efterkrigstiden runde en produktion på 203.000 tons om året. Produktionen nåede på sit højeste i løbet af 1970’erne og har været en kæmpe indtægtskilde for Polen.
Saltminen blev meget tidligt et turistmål for fine diplomater, forskere og embedsmænd fra hele Europa, ligesom de royale gæster også har været på listen over besøgende. Dengang krævede det en skriftlig tilladelse fra Kongen, når man ønskede at besøge saltminen, og siden 1774 opstod der en tradition for at skrive en kort hilsen i den blå bog – en bog, som senere er blevet en værdifuld kilde for historikere, der kunne hjælpe med at kortlægge de besøgende i minen.
Den berømte mine fortsatte sin kommercielle saltudvinding helt frem til 1996. I dag lægges al fokus på at bevare denne historiske og smukke saltmine, så fremtidige generationer kan opleve den på lige fod med os andre.
Stort turistmål med både spa, hotel og konferencelokaler
I dag er saltminen et stort turistmål med op til 2 mio. besøgende årligt. Turisterne kan i dag beundre de velbevarede underjordiske gange og kamre med håndlavede saltmonumenter, der er en ren tidslomme og et levn om en stolt fælles fortid for Polen.
Derudover er saltminen blevet udvidet til også at rumme både spa og hotel, der tilbyder sundhedsbehandlinger for særligt sårbare patienter. Det siges nemlig, at luften nede i saltminen er rig på mineraler og næringsstoffer, der har en gavnlig effekt på helbredet. Derudover er der både fest- og konferencelokaler nede i minen til dem, der jagter en ekstraordinær oplevelse.
Nye forholdsregler i forbindelse med COVID-19
Polen har ligesom resten af verden også været hårdt ramt af pandemien. Dette resulterede i en midlertidig nedlukning af saltminen tilbage i foråret. I dag er der dog på ny åbnet for turister, og der er taget særlige forholdsregler. Der er bl.a. placeret piktogrammer i hele minen, der minder alle om at holde den fornødne afstand, mens der er håndsprit tilgængeligt i kamrene. Der lukkes færre turister ind ad gangen, og hele personalet er uddannet til at gøre turen så tryg som mulig for alle turister.