Økonomiske problemer rammer Hviderusland, Lukasjenko indkalder til “folkekongres”

Den hviderussiske præsident Alexander Lukasjenko  Foto: Okras

Den hviderussiske præsident Alexander Lukasjenko Foto: Okras

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2 Hviderusland: En særlig alhviderussisk folkekongres med 2.500 delegerede af forretningsfolk, embedsmænd samt pro-præsidentiale folkelige organisationer skal den 22. juni godkende en femårsplan for udvikling af den hviderussiske økonomi, der lige nu er særdeles hårdt ramt.

Den hviderussiske regering siger, at det værste problem er faldende reallønninger. Lukasjenko forsøger at undgå folkelige protester og borgerkrig, og kongressen skal således virke som en slags ”lynafleder”, siger den hviderusisske politolog Valery Karbelevitj fra analysecentret ”Strategia” til det polske ”Gazeta Wyborcza”.

I 2015 måtte de statslige virksomheder afskedige ikke mindre end 11.000 medarbejdere. Virksomhedernes gæld er vokset katastrofalt, og er blevet otte gange så stor som de månedlige indtægter.

Iflg. meningsmålingsinstituttet NESEPI mener 54 pct. af befolkningen, at udviklingen går i den gale retning, mens kun 17.6 pct. mener at der er lys forude takket være regeringens handlinger.

Der bliver tale om den femte kongres af denne type, siden Lukasjenko kom til magten. Den første fandt sted i 1996 op til ændringerne i landets forfatning, næste kort før det efterfølgende præsidentvalg.

Lukasjenko venter, som han selv formulerer det, en ”hidsig debat” under folkekongressen her senere i juni.

Share This