Nyt sovjetisk mindesmærke i Ungarn

russia

 

Ungarn/Rusland: En lang række mindesmærker for Den Røde Hær er i de senere år blevet fjernet i de baltiske lande, Polen og i andre fhv. socialistiske lande. I den ungarske by Esztergom ved grænsen til Slovakiet er man gået mod den herskende strøm. Det er sket som optakt til Putins besøg i landet. Blot få måneder efter 60-års dagen for den ungarske opstand, hvor ofrene mindedes i forbindelse med den Røde Hærs nedslagtning af oprøret.

Den Røde Hær besejrede nazisterne og fra russisk side hersker der som bekendt ingen tvivl om deres eentydige rolle som befriere.  Mange indbyggere i den tidligere østblok anskuer historien på anderledes vis og anser russernes ankomst som begyndelsen på årtiers besættelse.

Under overværelse af den russiske ambassadør og officielle repræsentanter fra bl.a. Kazakhstan og Hviderusland samt det ungarske forsvarsministerium blev der nedlagt kranse ved det nye monument, der har fået titlen ”Fredens Engel”.

Ruslands ambassadør i Ungarn, Vladimir Sergeev, gjorde i en tale ved højtideligheden opmærksom på det symbolske i, at monumentet indvies lige før den russiske præsidents besøg i Ungarn. “Det beviser endnu en gang det høje niveau og den stærke dynamik i samarbejdet mellem vores to lande”, sagde ambassadøren iflg Russia Today.

Ved samme lejlighed afsløredes et andet monument til ære for russiske, serbiske, rumænske og italienske soldater, der blev holdt som krigsfanger i byen under første verdenskrig. kim halling

 

Share This