Nye meningsmålinger afslører den polske befolknings holdninger

Polens hovedstad Warszawa Foto: Ota Tiefenböck

Polens hovedstad Warszawa Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ver Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: To nye meningsmålinger kaster lys over den polske befolknings holdninger til forholdene ude og hjemme. Den ene, gennemført af IPSOS, vedrører holdningerne til EU.

Her går spørgsmålet på, hvad EU bør gøre som følge af krisen. 43 pct. slår til lyd for, at Kommissionen bør have flere beføjelser, oppositionens standpunkt, mens 41 pct. følger den polske regerings linje gående på, at EU bør indskrænke samarbejdet til at vedrører økonomiske emner, og at medlemsstaterne skal have mere magt. Kun 8 pct. mener, at Polen helt bør forlade EU.

Støtten til EU institutionerne er klar større blandt kvinder end mænd og, måske mere overraskende, er støtten til EU’s institutioner større blandt de ældre end de unge. Støtten til et ”mindre EU” er størst i den østlige del af landet.

Den anden meningsmåling, som er offentliggjort i det polske ”Newsweek”, handler om den kontroversielle forsvarsminister Antoni Macierewicz’ adfærd i forbindelse med beslutningen om at aflyse indkøbet af polske militærhelikoptere fra Frankrig.

Her bliver der spurgt, om Macierewicz bør gå af som minister efter afsløringen af den amerikanske flyindustris lobby-virksomhed i forbindelse med beslutningen herom. Hele 61 pct., at Macerierewicz bør gå af, 15 pct. siger nej, 22 ”ved ikke”.

Robert Alberski, politolog, mener på den baggrund, at Macierewicz er blevet en alvorlig belastning for regeringen og for partiformanden Jaroslaw Kaczynski, Polens reelle leder. Men Macierewicz hører til inderkredsen i Lov og Retfærdighedspartiet, så at fyre Macierewicz er svært for Kaczynski. De fleste iagttagere regner med en større regeringsrokade sidst på året.

Share This