Ny undersøgelse af Smolensk katastrofen

Præsidentpaladset i Warszawa efter ulykken i Smolensk Foto: Sebk.

Præsidentpaladset i Warszawa efter ulykken i Smolensk Foto: Sebk.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: For nylig fjernede Polens nye ministerpræsident Beata Szydla fra internettet den rapport om flykatastrofen ved Smolensk, der i 2011 blev udarbejdet af en statslig kommission ledet af Jerzy Miller.

Heri slås fast, at flykatastrofen primært skyldtes mangler på flyet (Tu-154M), problemer med flybesætningen, for lav flyhøjde, tåge og svære vejrforhold og problemer med kontakten til lufthavnen i Smolensk. Rapporten udelukker et attentat. Ansvarlige for katastrofen vil kunne straffes med seks til otte års fængsel.

Lov og Retfærdighedspartiet, og ikke mindst den nye forsvarsminister Antoni Macierewicz, har fra start ment, at Miller-rapporten er mangelfuld, og nogle i partiet hælder til den anskuelse, at der lå en ”sammensværgelse”, ja måske ligefrem et attentat bag.

”Smolensk” har haft meget stor betydning og symbolværdi for Jaroslaw Kaczynski, Lech Kaczynski’s tvillingebror som omkom ved ulykken, der ikke har troet på myndighederne.

Ifølge ugeskriftet ”Polityka” skal den nye undersøgelse bestå af to dele, én skal omhandle selve katastrofen, den anden efterforskningen af årsagerne til katastrofen. Sandsynligvis skal den nye undersøgelse forestås af advokaturet (”prokuratorzy”) fra Katowice. Den tidligere højrepolitiker Roman Giertych har udtalt, at Katowice-juristerne er kendt for deres loyalitet over for Lov og Retfærdighedspartiet.

Det forhold, at flyvraget stadig er placeret på en provisorisk hangar i Smolensk og næppe bliver udleveret, forhindrer ikke regeringen i at tage initiativ til en ny alternativ undersøgelse.

Spørgsmålet er, om den ny undersøgelse bliver uvildig, og om der kan skaffes det nødvendige antal eksperter. Som sagt af Rafal Grupinski fra Borgerplatformen bør det også tages med, at rejsen til Smolensk den 10.april 2010 blev organiseret fra daværende præsident Lech Kaczynski’s eget kancelli, også den mulighed, at der blev lagt pres på flybesætningen for at gennemføre flyrejsen bør komme med.

Det sidste er krævet af enken efter Jerzy Szmajdzinski, der omkom ved ulykken. Om også de aspekter inddrages, er foreløbigt ukendt.

Share This