Ny brasilianer til Ruslands landshold

Mario Fernandes i kamp for CSKA Moskva. Foto: Ткачук Павел / soccer.ru

Mario Fernandes i kamp for CSKA Moskva. Foto: Ткачук Павел / soccer.ru

Den brasilianske fodboldspiller Mario Fernandes har fået russisk pas, og han kan fra næste år spille på det russiske landshold.

Af Toke Møller Theilade

Da Guilherme Alvim Marinato, bedre kendt som Guilherme, spillede 45 minutter for Rusland i en venskabskamp imod Litauen i marts, blev han den første spiller født udenfor det tidligere Sovjet til at spille for Ruslands landshold. Igår modtog hans landsmand Mario Fernandes ligeledes russisk statsborgerskab, men dette er også, hvor lighederne i mellem de to brasilianere ophører.

Hvor Lokomotiv Moskva målmanden Guilherme gik igennem de officielle kanaler med sprog -og historieprøver, så fik Fernandes sit statsborgerskab efter et specielt dekret fra præsident Vladimir Putin, hvilket betød, at han kunne springe de værste forhindringer over. Det var anden gang indenfor kort tid, at Putin underskrev sådan et dekret, da tyskeren Roman Neustädter fik russisk statsborgerskab i maj.

Fernandes’ nyvundne statsborgerskab vakte glæde hos det russiske fodboldforbund. “Spilleren ønskede at få et russisk pas,” sagde præsidenten Vitaly Mutko til nyhedsbureauet TASS og tilføjede, “Jeg er taknemmelig for vores statsoverhoveds hjælp.”

Fernandes har dog ikke opgivet sit brasilianske pas. “Alt er fint. Jeg kommer til at have dobbelt statsborgerskab. Både russisk og brasiliansk,” fortalte han TASS.

Fernandes skiftede til CSKA fra brasilianske Gremio i 2012, og han har siden skiftet imod øst været en af CSKAs største profiler. Han har faktisk gjort det så godt, at han i oktober 2014 fik sin debut på det brasilianske landshold, hvor han spillede 44 minutter i en venskabskamp imod Japan.

Da kampen imod Japan var en venskabskamp, så kan Fernandes stadig spille for det russiske landshold. Han bliver dog nødt til at vente indtil sommeren 2017, før han kan udtages, da FIFAs regler for naturaliserede spillere uden fødsels -eller familieforbindelser til deres nye land kræver, at de har boet der i mindst fem år.

Dette lader dog ikke til at bekymre Fernandes. I et interview med CSKAs officielle hjemmeside udtalte han efter efter, at han havde fået sit nye pas:

“Jeg er glad og stolt over at være russisk. Efter jeg flyttede til CSKA i 2012, så er Rusland blevet mit hjem, og det var naturligt for mig at få statsborgerskab, så jeg kan spille for landsholdet. Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at hjælpe både min klub og mit landshold.”

Fernandes er dermed snart klar til at slutte sig til Guilherme og Neustädter på det russiske landshold. Naturalisering er dog blevet et kontroversielt emne i Rusland, hvor flere trænere, heriblandt stjernen Artem Dzyuba fra Zenit Skt. Petersborg, har markeret sig med meget kritiske holdninger. Uanset hvad så tyder meget på, at Fernandes ikke bliver den sidste brasilianer på det russiske landshold. FC Krasnodars Ari er nemlig også i gang med at ansøge om statsborgerskab.

Share This