Ny bog på dansk om Ukraines historie


picsart_09-29-12-31-37

Plus anbefalinger af to andre værker

Af Kim Halling MortensenKim

To pengesedler. Een historisk helt: Jaroslav den Vise. Nutidigt fortolket som hhv. russisk tsar og ukrainsk hetman. 

Om man vil det eller ej, så er ukrainsk historie genstand for en til tider både bizar og brutal kampplads. Alt efter temperament føres kamphandlingerne gerne mindst tusind år tilbage. Nogle forsøger endog at inddrage mange tusinde år i historiefortællingerne. Kilder omgås letsindigt og anvendes i forsvar for dagsaktuelle holdninger og syn på fremtiden. Pengesedlerne er blot et mindre og kuriøst eksempel.

Det kommer næppe som en overraskelse, at de kæmpende aktører primært kommer fra Ukraine og Rusland. Med behørig indblanding fra polsk side. Og flere kunne nævnes.

Det nuværende selvstændige Ukraine lignede i de fleste århundreder siden det middelalderlige  Kijevrige ikke en reel mulighed. For blot få hundrede år siden havde ingen (eller få) dog heller ikke et Italien eller et Tyskland i kikkerten. Kun få årtier skiller os fra fødsler (eller genfødsler) af nationer, der med et gjorde de store trykte atlas forældede.

Nationer – nye eller ældre – har som regel en ting til fælles: De hævder at besidde en mindst tusindårig historie. Eneste eksempel i Europa, der modsiger dette er vel Belgien, hvis forholdsvis korte og komplekse historie i høj grad spænder ben for en tusindårig lang kontinuerlig fortælling. I Ukraines tilfælde er det primært naboerne, der spænder ben eller nægter at forstå. Indadtil er der dog også mange historiske begivenheder og erfaringer, der har vanskeligt ved at gå op i en højere ukrainsk enhed, der kan stille alle ukrainere blot en smule tilfredse.

Man skal derfor være ekstraordinær agtpågivende, når man udvælger bøger om ukrainsk historie. Så meget desto glædeligere er det, at det lille forlag Ellekær nu har fået oversat og udgivet en af de bedste sammenfatninger af Ukraines historie. Forfattet af en de mest prominente historikere udi hele det østslaviske område.kapperler-ukraines-historie

Den schweiziske historiker Andreas Kappeler udmærker sig i især i bogen ”Ukraines Historie” ved løbende at oplyse læseren om de divergerende opfattelser af historien i både den ukrainske og russiske historiografi. Vi får det ‘hele’ med, men ikke i form af en lang række “sandheder” eller utvetydige “kendsgerninger”. Selv på knap 400 tekstsider er det naturligvis begrænset  hvor mange aspekter af et lands historie man kan nå at behandle, men Kappeler gør et absolut hæderligt forsøg. At man får lyst til at dykke dybere ned skal der ikke kimses af. Tværtimod.

Anbefalelsesværdige er endvidere to andre – begge engelsksproget – nyere værker om Ukraines historie. Det ene – “The Gates of Europe” – er forfattet af ukrainske Serhii Plokhy, leder af Ukrainian Research Institute på Harvard University. Bogen er særdeles velskrevet, men præges i mindre grad af samme dyder som Kappelers bog. Den er mere i stil med en historieskrivning, der hævder, at ”sådan var det”.  Alligevel kan den anbefales, hvis den suppleres med andre værker. Her har man en mulighed for at stifte nærmere bekendtskab med forfatterens egen præsentation af bogcover-jpg-rendition-460-707-1en.

Den anden bog der fortjener at blive omtalt her er Andrew Wilson’s ”The Ukrainians – Unexpected Nation”. Forfatteren er tilknyttet  “The School of Slavonic and East European Studies” på University College i London. Hans bog er den mest spændende, men samtidig klart den vanskeligste at komme igennem. Om nogen gør Wilson et ihærdigt forsøg på at præsentere læ42167d9a1f07957eebb71010ff397425seren for de store linjer, men der han lægger stor vægt på den lange række af kontroversielle detaljer, der skiller parterne ad både i selve Ukraine og i forholdet mellem især Rusland og Ukraine. Bogen er ujævnt skrevet, men til gengæld spækket med detaljer og eksempler, der bidrager til at forstå kompleksiteten i ukrainsk historie.

 

Bibliografiske oplysninger:

Andreas Kappeler: Ukraines Historie. Forlaget Ellekær. ISBN  978-87-92173-25-6. August 2016. Hæftet, 481 sider. 99 illustrationer s/h og farver. 5 dobbeltsidede kort. Indeholder omfattende bibliografi og glossar samt tidslinje. Oversat fra tysk. Yderligere information på forlaget Ellekærs hjemmeside.

Serhii Plokhy: Gates of Europe.  Allen Lane/Penguin UK. ISBN 9780241188088. December, 2015. Hardcover. 432 sider. Paperback forventes udgivet december 2016 af forlaget Penguin UK  i Europa. Indeholder kort, tidslinje, en ”who’s who” i ukrainsk historie, glossar og bibliografi.

Andrew Wilson: The Ukrainians. Unexpected Nation. Yale University Press. ISBN: 9780300217254.  4th. edition (vigtigt) november 2015. Paperback, 432 (tætskrevne) sider. Indeholder kort, illustrationer i sort/hvid, kort kronologi, længere bibliografisk essay samt et væld af noter.

 

 

 

Share This