”Nowoczesna” – og oppositionen i Polen

Nowoczenas stifter Ryszard Petru har nu grundlagt et nyt parti ved navnet TERAZ Foto- Adrian Grycuk

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Ved lokalvalgene her i efteråret klarede oppositionen i Polen sig overraskende godt, især i de store byer. Det skyldes i meget høj grad, at de to oppositionspartier, Borgerplatformen og ”Moderne” (”Nowoczesna”) samt gruppen omkring centrum-venstregruppen ledet af Barbara Nowacka stillede op fælles (kaldt Borgerkoalition). Spørgsmålet er om, oppositionen også vil kunne optræde samlet ved parlamentsvalget i efteråret 2019.

Inden for partiet ”Nowoczesna” har meningerne været delte, derfor blev partiets møde sidste weekend imødeset med spænding. ”Nowoczesna” der stillede op som et helt nyt parti i 2015, har været ramt af interne stridigheder. Den første formand for partiet Rychard Petru blev afsat og har siden forladt partiet og har opretter et helt nyt parti ved navnet TERAZ.

Senest forlod otte medlemmer af parlamentet ”Nowoczesna” og gik over til det konkurrerende oppositionsparti, Borgerplatformen. I dag er der således kun 14 medlemmer af partiet tilbage i parlamentet, lige akkurat ikke nok til at kunne danne en parlamentsklub med de fordele dette betyder finansielt, og når det gælder besættelse af udvalgsposter.

Derfor forsøger ”Nowoczesna” at få bondepartiet PSL med i én parlamentsklub. Afvandringen fra partiet betyder dog ikke, at ”Nowoczesna” ikke vil danne én samlet front ved næste parlamentsvalg, men partiet ønsker at koalitionen rettet imod Lov og Retfærdighedspartiet bliver udvidet, så også bondepartiet PSL, venstrefløjssammenslutningen SLD og andre grupper på venstrefløjen deltager.

Om det kan ske, er usikkert. Robert Biedrons nye centrum-venstre parti vil i hvert fald ikke med i en bred koalition. På ”Nowoczesnas” møde blev der også vedtaget forskellige programudspil, fx at modsætte sig nye skatteforhøjelser, genåbne handel om søndagen og intensivere kampen imod smog og forurening. Partiet vil desuden styrke sig lokalt gennem at nyoprette et nyt særligt forum i partiet for lokalpolitik.

Share This