Nepotisme-skandale ryster Polen og truer landets regerende parti


Adam Glapinski Foto: urce
https://www.flickr.com/photos/narodowybankpolski/25315593790

Polen: En ny skandale, som af de polske medier bliver kaldt for “hofdame skandale” ryster i disse dage Polen og skaber nervøsitet hos landets regerende parti Lov og Retfærdighed, da skandalen kan skade partiet ved det kommende parlamentsvalg. Skandalen truer desuden direktør af den polske Nationalbank (NBP) Adam Glapinski, som er en nær ven af Lov og Retfærdighedspartiets formand, Jaroslaw Kaczynski.

Det er kommet frem, at Glapinskis to nære medarbejdere, Martina Wojciechowska og Kamila Sukiennikova begge er bekendte af Glapinski og oven i købet får udbetalt lønninger langt ud over polsk niveau. Ifølge Politico tjener Martina Wojciechowska, som er NBP`s kommunikationschef, 65.000 zloty (ca. 90.000 kroner). Ifølge Wirtualna Polska er Kamila Sukiennikova, som er direktør i NBP stab, desuden ikke i besiddelse af de nødvendige kvalifikationer for at udføre sit job. 

“Hun er en mangeårig bekendt af Adam Glapinski. I det her tilfælde er det rigelig kvalifikation, konstaterer Wirtualna Polska.

Polens præsident Andrzej Duda siger til medierne, at den nuværende aflønning i NBP stammer fra tiden, hvor nationalbanken blev ledet af den tidligere direktør Marek Belka, men lægger ikke skjul på, at han er misundelig på Glapinskis medarbejdere. Polens præsident får nemlig en løn på kun omkring 240.000 zloty årligt.

NBP afviser kritikken og afviser at nogen af NBP`s medarbejdere tjener 65.000 zloty. Ifølge Adam Glapinski benytter polske medier “afskyelig, brutal og sexistisk” kritik. ota

Share This