Morawiecki og Orbán vil ommøblere højrefløjen efter valget til Europa-Parlamentet

Morawiecki og Orbán Foto- Kancelaria Premiera

 Polen/Ungarn: Ungarns Viktor Orbán og Polens forhenværende ministerpræsident Mateusz Morawiecki ønsker at styrke den national-konservative fløj i Europa-Parlamentet (EP) efter valget 9. juni.  Det skal i givet fald skulle ske i et samarbejde med Frankrigs Marine le Pen og Italiens ministerpræsident Georgia Meloni. Sidstnævnte er udset til at være den centrale person, (“the ultimate dealmaker”). Den nuværende opsplitning af højrenationale partier er utilfredsstillende, lyder det fra flere sider. De højrenationale kræfter har lige nu ikke den gennemslagskraft, vælgeropbakningen lægger op til, udtaler Balazs Orbán, Viktor Orban’s politiske direktør.

Alt tyder på, at højrenationale partier vil få en del flere pladser i Europapa-Parlamentet efter valget. De nuværende højrenationale partier, ID og ECR især, er ikke i tilstrækkelig grad i stand til at tage kampen op med de EU begejstrede “føderale”, mener Fidesz. Men let bliver det ikke. Orbán skal overbevise Morawiecki og andre om det hensigtsmæssige i at samle højrekræfterne i ECR, gruppen Europæiske Konservative og Reformatorer.

De forskellige holdninger til krigen i Ukraine er også et problem. Det tjekkiske ODS og Sverigedemokraterne vil have svært med at være i samme gruppe som Viktor Orban’s parti (Fidesz). Balazs Orbán og Fidesz mener, at modstanden mod et overnationalt EU burde være nok til at arbejde sammen i en fælles politisk gruppering. Partierne behøver ikke nødvendigvis at være enige om alt, fx om Ukraine politikken. Generalsekretær i den kristelig-demokratiske gruppe (EPP) Thanasis Bakolan er villig til at optage, hvad han betegner som “sunde” pro-EU, pro-NATO og pro-Ukraine højrepartier i EPP. Om det vil ske er usikkert. Fidesz var for år tilbage med i EPP, men blev tvunget til at finde andre veje. Søren.Riishøj

Share This