Moldova vakler mellem øst og vest

Kishinev

Hovedgaden i hovedstaden i Chisinau. Foto: Ota Tiefenböck

Moldovas proeuropæiske regering fører EU venlig politik, men de seneste meningsmålinger tyder på, at hovedparten af befolkningen ønsker orientering mod Rusland.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, Syddansk Universitet

Moldova: Spørgsmålet om sanktioner over for Rusland er et ”hot” indenrigspolitisk emne i Moldova. Kommunistpartiet i Moldova fremsatte ligefrem et mistillidsvotum på grund af den EU-venlige regeringens tilslutning til EU’ sanktioner mod Rusland i kølvandet på invasionen af Krim.

19. marts havde Catherine Ashton, EU’s ”udenrigsminister”, erklæret, at seks stater, herunder Moldova, der ikke er med i EU, havde tilsluttet sig EU’s sanktioner. Det er ifølge kommunisterne i modstrid landets forfatning, da Molodova erklærer sig neutralt.

Mistillidsafstemning i Moldova er altid en gyser, for regeringen kun har et snævert flertal bag sig (52 ud af 101), og nogle parlamentsmedlemmer påstås at være søgt bestukket for at skifte over til oppositionen.

Overlever regeringen vil vi uden tvivl i de kommende måneder opleve nye alvorlige politiske konfrontationer frem til parlamentsvalget senere på året. Geopolitisk står valget helt klart for vælgerne, enten tilnærme sig EU og godkende den dybe frihandelsaftale eller vælge Rusland og måske tilslutte sig toldunionen og den Eurasiske Union.

At dømme efter meningsmålingerne får kommunisterne stigende opbakning, ikke alene på grund af modstanden mod EU, men i høj grad også mod Rumænien, hvor præsident Basescu for nyligt nok engang luftede tanken om at indlemme Moldova i Rumænien.

Ifølge  den polske avis Gazeta Wyborcza viser en meningsundersøgelse gennemført af det rumænske Magenta Consulting 43 procent støtte til toldunionen med Rusland, 38 procent for aftalen med EU, mens Vladimir Putin er den mest populære udenlandske politiker med 42 procents opbakning!

Den autonome provins Gagauzien har holdt deres egen folkeafstemning, der gav 98 procent støtte til toldunionen med Rusland. EU har søgt at gøre sig populær gennem at liberalisere visumbestemmelserne og øge den økonomiske støtte til landet, ligesom adskillige EU statsledere, senest Polens Donald Tusk, har aflagt besøg og forsøgt at skabe en mere pro-EU stemning.

Et nej til EU (også) fra Molodova vil være et nyt og meget alvorligt slag mod EUs østpartnerskabspolitik, der over de sidste måneder har været igennem svære prøvelser.

Share This