Møde med Kopernikus i det nordøstlige Polen

Katedralkomplekset med statue af Kopernikus Foto: Ota Tiefenböck

Af Ota Tiefenböck

Polen: I et lettere bakket landskab i det nordøstlige hjørne af Polen, tæt ved grænsen til den russiske enklave Kaliningrad og ud til kystlagunen Vistuala, ligger den lille by Frombork. Byen er ikke umiddelbart anderledes fra de mange landsbyer i området, og alligevel. Byen er nemlig kendt for sit kæmpemæssige katedralkompleks, hvor den kendte astronom, læge og videnskabsmand Nikolaus Kopernikus (1473-1543) har tilbragt næsten halvedelen af sit liv.

Det var her, at Kopernikus formulerede sin heliocentriske teori, som placerer solen i centrum for universet samt også formulerede andre videnskabelige teorier, som senere fik stor betydning for videnskaben og menneskeheden.

I dag er hele Fromborks katedralområde et Nikolaus Kopernikus Museum, som byder på flere seværdigheder og flere enestående oplevelser, alle sammen forbundet med Kopernikus.

Katedralen er den største kirkelige bygning i området, det tidligere gammelpreussiske Warmien, og har efter sigende inspireret den katolske kirke til at bygge flere lignende kirker. Katedralen rummer Kopernikus grav, som dog er først blevet til her i 2010, da Kopernikus ikke opnåede en større anerkendelse mens han levede og blev begravet uden større festivitas.

Katedralen er ganske imponerende og samme gælder Kopernikus museet som er placeret i biskoppaladset. Frombork ligger lidt afsides, men kan nemt besøges fra Gdansk, hvorfra der er direkte busser til Frombork. Turen tager omkring to timer.

Kopernikus Museum i Frombork Foto: Ota Tiefenböck

Mr.East sætter i august fokus på Polen. Har du holdt ferie i Polen, oplevet spændende og interessante steder i Polen. Send os dit bidrag og del dine oplevelser med Mr.East læserne.

Share This