Merkel forsvarer Northstream II

Illustrationsfoto: Dreamstime

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Tyskland: Angela Merkel agter at holde fast i Northstream II projektet, gasledningen ned gennem Østersøen. Det står fast efter et møde, som Merkel holdt for nogle dage siden med lederne for de baltiske lande. Litauens præsident Dalia Grybauskaite udtrykte her den baltiske modstand på den måde, at Northstream II er et geopolitisk projekt, som vil øge Ruslands politiske indflydelse. Merkel forstår godt balternes holdninger, men holder fast i, at der er tale om et rent kommercielt projekt. For Tyskland er projektet vigtigt for at indfri målene for forbruget af energi, begrænse forbruget af kul og afskaffe atomkraft.

Omtrent samtidig hermed var Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov i Berlin og mødtes her med sin tyske kollega Heiko Maas. Også deres samtaler handlede i høj grad om Northstream II. De gentog, at der udelukkende er tale om et kommercielt projekt til gavn for energisikkerheden i hele Europa.

Heiko Maas kritiserede USA’s trusler om sanktioner over for de firmaer, der engagerer sig i Northstream II. Han har tidligere talt for oprettelse af et europæisk finansielt system, der kan agere uafhængigt af USA, sådan at USA’s ensidige brug af sanktionsvåbnet kan begrænses. Europa er som bekendt også truet af amerikanske sanktioner, dersom ikke den amerikanske Iran-politik bliver fulgt.

Share This