Medvedev om Ruslands uundgåelige konflikt med Polen

Dmitrij Medvedev Foto: Government.ru

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland: I et interview til “Rossiskaja Gazeta” for nylig kom Dmitri Medvedev, tidligere præsident og i dag viceformand for det nationale sikkerhedsråd, nærmere ind på Ruslands lige nu mildt sagt anspændte forhold til Polen. Da han var præsident, fra 2007 til 2012, førte han en ret blød linje over for Vesten. Det er bestemt ikke tilfældet i 2023. Polen, siger han, må anerkende Rusland som en legitim stormagt, ellers bliver forholdet mellem de to lande blot i endnu højere grad kendetegnet ved rivalisering med fare for regulær krig.

Det anspændte forhold og rivaliseringen mellem Rusland og Polen går langt tilbage i historien. Siden 2004 har Rusland fx markeret årsdagen for uddrivelsen af polakkerne fra Kreml tilbage i 1612. Iflg. Medvedev forsøger Polen at realisere den gamle “tre-hav plan” om at fortrænge Rusland længere mod øst, mod Asien, og ad den vej forhindre en tilnærmelse mellem Rusland, Tyskland og Frankrig. Polens politik over for Rusland er “hysterisk” og kendetegnet ved russofobi, mener han.

Et alternativ til konflikt er et partnerskab de to lande imellem, som hviler på realisme, på fakta og vilje til samarbejde. Men det er der ikke udsigt til. Den afgående polske regering, ledet af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) forsøgte for er års tid siden at få nedsat en kommission for at undersøge russisk påvirkning af polsk politik over årene. Det var tydeligt rettet mod Donald Tusk og hans linje over for Rusland omkring 2010.

Højrenationale i Polen mener, at Rusland i virkeligheden ønsker indført den type forhold mellem de to lande, som gjaldt før 1989, dvs. under kommunismen/realsocialismen. Tyskland er iflg. russiske analyser mærkbart svækket og grænsen mellem “øst” og “vest” er rykket endnu længere mod øst. Det påvirker NATOs strategi. Ikke tilfældigt agter Polen at skabe den største landhær i Europa.

Share This