Europæiske medier uenige omkring EU`s straffeaktion mod Centraleuropa

Foto: Amio Cajander

Polen/Ungarn/Tjekkiet: Polen, Ungarn og Tjekkiet står over for store bøder for at afvise den europæiske kvoteordning hvorunder 160.000 asylansøgere fra Italien og Grækenland skulle fordeles mellem EU`s medlemslande inden september 2017. Polen og Ungarn har ikke taget en enkelt flygtning. Tjekkiet har kun taget 12.

Den ungarske nyhedsserver Heti Válasz  mener, at omfordeling af flygtninge i virkeligheden slet ikke handler om flygtningene.

“Ungarn ville helt sikkert ikke gå under ved at tage de 1.294 migranter, som Bruxelles har foreskrevet. Og for EU’s førende medlemslande samt for Italien og Grækenland, som kræver mere solidaritet, vil det ikke gøre meget forskel, om de centraleuropæere tager imod ti tusind indvandrere eller ej i løbet af de næste par måneder. Flygtninge vil alligevel blive ved med at komme. Kvoteordningen er ikke en levedygtig løsning. Kommissionen insisterer på det, fordi det ønsker at formidle et indtryk af, at den gør noget omkring flygtningekrisen. Men i virkeligheden har EU ingen plan over hovedet. “

Den polske avis Gazeta Polska Codziennie er enig. Konflikten handler mere om grundlæggende spørgsmål.

“Kernen i kontroversen mellem Europa Kommissionen og Polen om flygtningekvoter handler om EU’s ledelse. Vi står over for en situation, hvor beslutninger, der ikke har noget retsgrundlag, bliver tvunget visse medlemsstater. Det risikerer at sætte præcedens for beslutninger, der overtræder eksisterende traktater og krænker de enkelte landes suverænitet. I dag er spørgsmålet migranter, men når først denne beslutningsmodel er blevet brugt en gang, kan den anvendes efter ønske i fremtiden. Selvfølgelig kan vi ikke acceptere det, denne konflikt er værd at kæmpe imod.”

Anderledes ser på problematikken den tjekkiske erhvervsavis Hospodářské noviny, som mener, at når Tjekkiet afviser EU’s migrationspolitik, skal det i det mindste gøre det ærligt og konsekvent.

Vi afviser ikke kvoterne, fordi vi er bange for, at de ikke vil fungere, snarere fordi vi er bange for, at de vil fungere. Faktisk tilbyder vi ikke nogen anden løsning til Europa eller flygtningene. For eksempel kunne vi gøre et seriøst forsøg på at forhandle en permanent undtagelse på dette område med EU, som Danmark har gjort. Det ville naturligvis medføre mange risici. Forestil jer for eksempel, at Ukraine-konflikten eskalerer og Tjekkiet bliver oversvømmet med hundredtusinder af flygtninge, skriver avisen.

Tyske medier er hovedsageligt kritiske over for de centraleuropæiske lande.

“Måden Polen, Ungarn og Tjekkiet, ligesom Slovakiet, bremser den europæiske politik er uacceptabel. Denne sammenslutning er ikke nogen selvbetjening. Solidaritet hører til de grundlæggende pligter. Den der ikke er villig til at yde den, kan bare forlade EU, men pengene de bliver her, skriver Mannhaimer Morgen.

“Den der ikke viser solidaritet, kan ikke regne med solidaritet. Det viser sig senest om et til to år, når forhandlingerne om den næste syvårige økonomiske periode går i gang, skriver Nürnberger Nachtrichten.

Den engelske avis The Telegraph er overbevist om, at sagen på Polen, Tjekkiet og Ungarn, blot vil gøre problemerne omkring flygtningekvoter større.

“Alle de tre østeuropæiske lande har øjeblikkeligt afvist Europa Kommissionens beslutning, nu kan de komme til at se frem til bøder og sanktioner, selvom at proceduren kan tage flere måneder eller endda år. ota

Share This