Medie: Boris Johnson tilbyder Ukraine at indgå en alliance, et alternativ til EU

Boris Johnson Foto: johnhemming

Storbritannien: Den britiske premierminister Boris Johnson har tilbudt den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky at danne en ny alliance, et alternativ til EU, som også kunne omfatte de baltiske stater og Polen, rapporterer det italienske dagblad Corriere della Sera.

Ud over Storbritannien og Ukraine kunne denne alliance omfatte Polen, Estland, Letland, Litauen og paradoksalt nok måske også Tyrkiet, hvis medlemskab af EU Storbritannien advarede imod tidligere.

Ifølge Johnson kunne alle potentielle medlemmer være motiveret af en fælles mistillid til “Bruxelles” og frustration over tyske politikers reaktion på den russiske aggression. Ifølge det italienske dagblads kilder præsenterede Johnson sit forslag for Zelensky under deres møde i Kiev den 9. april. Den ukrainske regering har ikke udtalt sig om sagen, men har siden jævnligt gentaget sit ønske om at blive medlem af EU. Zelensky venter på det europæiske topmøde den 23. juni, hvor lederne af de 27 vil beslutte, om de vil give Ukraine status som “kandidatland”.


Det er desuden slet ikke klart, om Polen og de baltiske lande ville gå med til en sådan alliance.

”Vi har ikke set et konkret forslag. Vi aner ikke, hvad dens indhold er, hvor reelt det er,« sagde den litauiske udenrigsminister Gabrielius Landsbergis fredag. ota

Share This