Marie Krarup mødes med berygtet Janukovitj-støtte

Elena Bondarenko. Foto: Aleksandrvoeykov

Elena Bondarenko. Foto: Aleksandrvoeykov

Af Uffe Gardel

UffeUkraine. DF-politikeren Marie Krarup har haft et langt og åbenbart godt møde med den tidligere ukrainske politiker Elena Bondarenko. Det skriver Bondarenko på sin facebookside.

Det fremgår, at de to har talt sammen i 80 minutter lørdag aften, og at der var tale om et “officielt besøg”. Det fremgår også, at Marie Krarup var kommet “for at se og høre, og derefter tage stilling til, hvad der foregår i Ukraine”, og at hun har mødtes med “journalister, bloggere og politikere”, men ikke med den “ikke-parlamentariske opposition”.

Bondarenko er tidligere parlamentsmedlem for Janukovitjs Regionernes Parti, hvis parlamentsgruppe hun var næstformand for. Under de blodige uroligheder på Maidan-pladsen i februar 2014 sagde hun til tyske der Spiegel, at politiet ikke havde slået hårdt nok ned på aktivisterne.

“Jeg mener, at sikkerhedsstyrkernes indsats ikke er hård nok”, sagde hun og kaldte oprørerne for “vandaler, brandstiftere og bevæbnede ekstremister”. Hun forklarede, at man måtte “føderalisere” Ukraine, ellers ville landet falde fra hinanden.

Interviewet blev givet, mens Janukovitj stadig var ved magten, og på netop den dag – 20. februar 2014 – da snigskytter dræbte 101 demonstranter.

Få dage efter flygtede Janukovitj som bekendt, og så trak Bondarenko i land; hun var blevet totalt misforstået. Der Spiegels journalist, Benkamin Bidder, svarede derefter på Facebook, at Bondarenko havde gentaget sine udsagn om at politiet skulle have slået hårdere ned, ligesom hendes assistent havde godkendt interviewteksten. I 2016 gentog Bidder sin afvisning af Bondarenkos påstand.

“Citatet med voldsanvendelsen (…) var på hendes eget initiativ. Da jeg fandt det skrapt, spurgte jeg for en sikkerheds skyld til det to gange,” skriver han.

Marie Krarup har endnu ikke offentliggjort noget om sine samtaler i Ukraine.

 

 

Share This