Ad

Makedonien: Orbán og Jansa støtter Gruevski

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Makedonien: Makedonien skal meget snart have lokalvalg, og valget imødeses med stor spænding. Makedonien har politisk gennemgået en dramatisk periode, der kulminerede medvalg og dannelse af en ny socialdemokratisk ledet regering i maj ledet af Zoran Zaev.

Den tidligere ministerpræsident, den national-konservative Nikola Gruevski har fået frataget sit pas og kan således ikke rejse til udlandet. Han står anklaget for lovbrud i sin lange embedsperiode, der strakte sig fra 2006 helt frem til maj i år.

Efter valget var Gruevski ikke som før i stand til at danne en regeringskoalition med de etnisk albanske partier. Men Gruevski har nu fået støtte ude fra. Ungarns Viktor Orbán og Sloveniens tidligere ministerpræsident Janez Jansa har således netop været i Makedonien for at bakke Gruevski op til det lokalvalg, der kan blive afgørende for Gruevskis og måske også Makedoniens fremtid.

Orbán og Jansa var Makedonien i egenskab af at være ledere for deres egne national-konservative partier. Makedonien har siden 2005 været EU-kandidatland, men fremskridt i forhandlingerne er blevet blokeret af Grækenland, der har krævet Makedoniens officielle navn ændret.

Under besøget i Makedonien roste Orbán stærkt Gruevski for som ministerpræsident i 2016 at have taget de ”nødvendige hårde skridt” for at få lukket Balkan-ruten for migranter og flygtninge fra Mellemøsten.