Makedonien aflyser parlamentsvalg

Fæstningen i Skopje  Foto: Ota Tiefenböck

Fæstningen i Skopje Foto: Ota Tiefenböck

Makedonien: Det makedonske parlament valgte onsdag at aflyse landets parlamentsvalg, som ifølge planerne skulle foregå den 5. juni, skriver makedonske medier.

Grunden til aflysningen er landets ustabile politiske situation og oppositionspartiernes varslet boykot af valget. Der er foreløbigt ikke sat en dato for et nyt valg.

I Makedonien er der siden februar foregået store befolkningsprotester. Protesterne er blevet døbt ”Farvefuld revolution” og dens begyndelse går helt tilbage til april 2014, hvor formand for det socialdemokratiske parti SDSM, Zoran Zaev, afviste at respektere udfaldet af et parlamentsvalg, hvor premierminister Nikola Gruevskis konservative parti VMRO-DPMNE blev genvalgt.

SDSM beskyldte dengang Gruevskis parti for en omfattende valgsvindel og valgte at boykotte parlamentsarbejdet. Oppositionsleder Zoran Zaev fremlagde senere beviser for det regerende konservative parti VMRO-DPMNE`s ulovlige aflytninger af et stort antal fremtrædende personer og parlamentsmedlemmer samt deres deltagelse i en række korruptionssager og magtmisbrug.

Afsløringerne resulterede i første omgang i SDSM`s boykot af parlamentet og en regeringskrise og efterfølgende i en såkaldt Przhino aftale, hvor makedonske politikere fra begge side af den politiske skala, ved hjælp af EU og USA, aftalte tilbagetræden af landets premierminister Nikola Gruevskis og et nyvalg den 24. april. Udover det skulle der igangsættes en række reformer, hvis formål var både at sikre et retfærdigt demokratisk valg og samtidig bringe Makedonien tættere på EU og NATO.

Aftalens punkter, heriblandt reformer på valg- og medieområdet samt opbygning af demokratiske institutioner adskilt fra landets regerende parti er er langtfra blevet gennemført, og det har fået socialdemokraterne SDSM til at boykotte valget, som efterfølgende blev udsat til 5. juni. Det er dette valg, som nu er udsat igen, denne gang dog foreløbigt uden en ny dato. ota

Share This