Ad

Magtkampen i Moldova mellem præsident og regering fortsætter

Et gadebillede fra Chisinau fra parlamentsvalg i november 2014 Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Moldova: Magtkampen mellem præsident Igor Dodon og regeringen i Moldova er taget yderligere til i styrke efter at Højesteret i en kendelse har støttet regeringen og dermed standset præsidentens veto mod udnævnelsen af Eugen Sturza som ny forsvarsminister.

Præsidenten havde nedlagt veto i hele 10 måneder med henvisning til Sturza’s “uerfarenhed”. Han er 32 år. Men bagved ligger utvivlsomt politiske uenigheder.

Dodon anses for mere venlig stemt over for Rusland end regeringen. Som følge af Højesterets kendelse har regeringen suspenderet Dodon fra præsidentembedet og i stedet udnævnt parlamentsformanden til jobbet, sådan som grundloven foreskriver. Dodon er også beskyldt for at ville indføre præsidentielt styre, fx har han foreslået en folkeafstemning, der skal styrke præsidenten, men det initiativ er også afvist af Højesteret.

Dodon har som modstræk truet med gadedemonstrationer rettet imod regeringen og Højesteret. Tidligere i år forlod det liberale parti regeringen i protest mod arrestationen af Chisinau’s borgmester. Også den afgørelse fra Højesteret  blev af de liberale set som værende “politisk”.