Macrons sejr giver blandende følelser i Øst- og Centraleuropa

Emmanuel Macron Foto: OFFICIAL LEWEB PHOTOS

Øst- og Centraleuropa: Tjekkiske politikere er hovedsageligt positive omkring Emmanuel Macrons sejr i det franske præsidentvalg.

“Macrons sejr er velkommen, fordi han ønsker, at Frankrig skal spille en vigtig og konstruktiv rolle i Europa, og det er meget vigtigt, siger Tjekkiets udenrigsminister Lubomir Zaoralek.

Han understreger dog, at det bliver afgørende, hvorvidt Macron vil være i stand til at samarbejde med den regering, som bliver dannet på baggrund af det kommende parlamentsvalg i Frankrig og hvorvidt han har erfaring nok til at genoprette det politiske system, som han havde varslet han vil. Formand for det konservative parti ODS Petr Fiala er mere skeptisk.

“Le Pens tab er en god nyhed, men at juble over Macrons sejr, kan man ikke. Han har ingen god løsning på EU´s krise.

Anderledes ser Macrons sejr europolitiker for partiet De Frie Petr Mach.

“Præsident Macron er en slags fransk Obama. Moderne venstreorienteret, som ikke ændrer noget som helst i Frankrig. Som han har varslet, vil han via EU forlange straf for de centraleuropæiske lande, som ikke vil tage mod migranter. Men det bliver nok svært for ham, hvis han efter valget får en regering, som ikke blot vil underkaste sig Bruxelles, siger han.

Slovakiets præsident Andrej Kiska har umiddelbart efter valget lykønsket Emmanuel Macron med sejren.

“Sejr for alle, som vil Europa, skrev Andrej Kiska på Twitter.

Ligeledes Slovakiets premierminister Robert Fico og udenrigsminister Miroslav Lajcak er positive.

“Jeg er overbevist om, at det er det rette valg for Europas fremtid, som vil give medlemslandene mulighed for at finde vejen til hinanden, fremfor fra hinanden, siger Slovakiets premierminister Robert Fico.

Den polske præsident Andrzej Duda lykønskede søndag Emmanuel Macron med sejren og udtrykte et håb om et godt samarbejde, som “vil tillade dialog om fremtidens Europa, bygget på principperne af respekt for staternes lighed og frie folk.”

I sidste uge sagde Andrzej Duda dog, at Macron i tilfælde af, at han bliver valgt, “skal arbejde hårdt på, at få Polen til igen at stole på ham og Frankrig,” med henvisning til Macrons udmeldinger inden valget, hvor han gav udtryk for, at lande som Ungarn og Polen, som ikke overholder EU`s regler, skal straffes.

Der er foreløbigt ikke kommet en udtalelse fra Ungarns premierminister Viktor Orbán, som inden valget ikke har lagt skjul på, at han støtter Marine Le Pen.

Bulgariens premierminister Bojko Borisov hilser valget af Macron velkommen og har søndag lykønsket Macron med valget.

“Jeg er overbevist om, at forholdet mellem Bulgarien og Frankrig vil fortsætte sin dynamiske udvikling til glæde af vores samfund i det forenede og stærke Europa, siger Bojko Borisov ifølge det bulgarske nyhedsbureau Novinite. ota

 

Share This