Macierewicz: Polens kontroversielle forsvarsminister

Antoni Macierewicz her i 2009 Foto- Archiwum Kancelarii Prezydenta RP

Antoni Macierewicz her i 2009 Foto- Archiwum Kancelarii Prezydenta RP

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: En af de nye ministre der mødes med den største bekymring af mange er Polens nye forsvarsminister, Antoni Macierewicz.Han er kendt lige siden 1989 for sine stærkt højreradikale synspunkter. Siden 1989 har Polen haft 18 forskellige forsvarsministre, og Macierewicz har haft jobbet før, i en kort periode i begyndelsen af 1990erne.

Efter nedstyrtningen af Tu-154M ved Smolensk den 10. april, en flykatastrofe der kostede mere end 90 personer livet, deriblandt daværende præsident Lech Kaczynski og hans kone livet, blev Macierewicz leder af den særlige kommission i parlamentet for efterforskning af katastrofens årsager. Her holdt han stædigt fast i tesen om, at der lå en særlig sammensværgelse bag, og at de officielle rapporter om katastrofens årsager var skrevet efter ”diktat” fra Moskva.

Han forlanger nu flyvraget udleveret, men det befinder sig 633 km. fra den polsk-russiske grænse og bliver kun udleveret, hvis Rusland mod forventning samtykker.

Macierewicz er ikke alene om at styre det polske forsvar, men deler opgaven med præsidenten (Andrzej Duda) og ministerpræsidenten (Beata Szydlo).

Macierewicz vil forsøge at gennemføre væsentlige ændringer af det polske forsvar, blandt andet går han stærkt ind for en yderligere udbygning af territorialforsvaret og i den forbindelse en opbygning med nye særlige paramilitære enheder adskilt fra, men dog samarbejdende med forsvaret.

Disse enheder vil få tildelt særlige opgaver i tilfælde af ”alvorlige trusler” ude fra. Der er allerede blevet etableret 18 brigader. Han har også talt om etablering af særlige ”patriot”-afdelinger underlagt territorialforsvaret, men her har forsvaret sagt fra.

Share This