Lukasjenko støtter Rusland

Hvideruslands præsident Alexander Lukasjenko Foto: Serge Serebro

Hvideruslands præsident Alexander Lukasjenko Foto: Serge Serebro

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Hviderusland: Militærøvelser i Østersøen og styrkelse af NATOs østflanke skaber ikke alene bekymring i Moskva, men også i Minsk. I striden om NATOs optrapning mod øst tager Hvideruslands præsident Alexander Lukasjenko helt klart Ruslands parti, skriver ITAR-TASS.

Hviderusland må nødvendigvis reagere, lyder det fra Lukasjenko, dersom NATO rykker endnu tættere på og udvider den militære tilstedeværelse helt op til (også) Hvideruslands grænse.

Reaktionen vil fra hviderussisk side helt konkret blive udmøntet i form af et endnu tættere militært samarbejde med Rusland. Kommer det til militær konfrontation med NATO vil Hviderusland selv mobilisere og russisk militær vil hurtigt kunne blive flyttet fra det vestlige Rusland til Hviderusland.

Vesten, uanset om vi taler om ”kollegaer, partnere eller modstandere”, kender vores holdninger, siger han videre.

I øvrigt understregede Lukasjenko værdien af SNG-samarbejdet. Uden det samarbejde ville vi flere steder i SNG-området have været vidner til det, vi oplever i Ukraine, krig og politisk og økonomisk kaos. Gud forbyde det!

NATOs militærøvelser i Østersøen og styrkelsen af NATOs militære tilstedeværelse i øst synes derfor at have bragt Hviderusland nærmere til Rusland – i en tid, hvor Hviderusland ellers et pænt stykke havde distanceret sig fra Moskva og var kommet talefod med EU og USA.

Share This