Ludogorets har gjort Razgrad til Bulgariens fodboldhovedstad

Ludogorets før en Europa League kamp i 2014. Foto: ludogorets.com

Når FC København på torsdag tager til Bulgarien for at møde Ludogorets i Europa League, møder de en fodboldklub i en rivende udvikling.

Af Toke Møller Theilade

På torsdag møder PFC Ludogorets 1945 FC København i Europa League, og ligesom de danske mestre, kommer bulgarerne direkte fra Champions League, hvor de sluttede som nummer tre i en svær gruppe med Arsenal, Paris Saint-Germain og FC Basel. På trods af at navnet Ludogorets næppe får mange klokker til at ringe hos danske fodboldfans, er det altså ikke hvem-som-helst, københavnerne skal møde.

Den bulgarske Purva Liga har traditionelt set været domineret af hovedstadsklubberne CSKA og Levski, der til sammen har vundet 57 ud af 85 mulige mesterskaber, siden den første udgave af mesterskabet blev afgjort i 1925. Inden for de sidste år er en ny spiller dog kommet til, nemlig Ludogorets fra den nordøstlige Bulgarien, der har vundet mesterskabet fem gange i træk.

Den enorme succes er på trods af, at klubben blot blev grundlagt for 15 år siden, og endda oplevede at gå fallit i 2006. Det var først, da den bulgarske rigmand Kiril Domuschiev købte sig ind i klubben i 2010 efter, at han ragede uklar med ledelsen i CSKA Sofia, hvor han tidligere sad i bestyrelsen, at Ludogorets tog de første skridt til den klub, vi ser i dag. Domuschiev var ikke sen til at investere heftigt i klubben, og i foråret 2011 sikrede Ludogorets oprykning til den bedste række for første gang i klubbens historie.

”Domuschiev købte Ludogorets, da de var i den næstbedste række. Med en af de bedste, unge trænere i Bulgarien, Ivaylo Petev, der nu er cheftræner hos Dinamo Zagreb, rykkede de op og vandt the treble i deres første sæson,” fortæller Teodor Borisov, fodboldekspert og journalist hos den bulgarske sportsavis Meridian Match.

Siden dengang har Ludogorets investeret mange penge i nye spillere, men i Domuschiev har de også en næsten uudtømmelig reserve.

”Kiril Domuschiev er en af Bulgariens mest succesfulde forretningsmænd,” fortæller Borisov. ”Han har forretninger i mere end 25 lande, og han er bestyrelsesmedlem i en af Bulgariens vigtigste forretningsorganisationer. Han ejer Ludogorets sammen med sin bror Georgi, men det er bare en af hans mange forretninger.”

Ludogorets dominans skyldes dog ikke blot et stort spillerbudget, men også dygtig ledelse, hvilket ellers normalt hører til sjældenhederne i bulgarsk fodbold.

”Deres dominans skyldes flere forskellige faktorer. De har den bedste organisation, de bedste spillere og så bruger de pengene fra de europæiske turneringer på den bedst mulige måde. Men det hører også med til historien, at Levski og CSKA har været præget af dårlig ledelse i de seneste år, hvorfor de ikke længere presser Ludogorets i kampen for mesterskabet.”

Heller ikke i denne sæson ser det ud til, at hovedstadsklubberne kan true Ludogorets. Efter 19 kampe fører klubben fra Razgrad ligaen med hele syv point ned til Levski, imens CSKA  er hele 15 point efter på tredjepladsen.

Ligesom FCK har Ludogorets også været på vinterpause, men i modsætning til den danske startede den bulgarske liga i sidste weekend, hvor Ludogorets slog bundholdet Montana med 4-0 på udebane. Dermed lader det til, at spillerne har fået fjernet den vinterrust, som var tydelig på træningslejrene i januar og februar.

”Ludogorets har spillet godt i deres træningskampe, men de har brændt for mange store chancer,” fortæller Borisov.

Nu hvor det er alvor, ser det dermed ud til, at spillerne har taget sig sammen. I løbet af januars transfervindue forstærkede Ludogorets sig med den nuværende topscorer i Purva Liga, brasilianeren Joao Paolo, der i efteråret scorede 12 mål i 19 kampe for Botev Plovdiv. Brasilianeren forstærker en allerede skræmmende offensiv, der har snittet 2,63 mål i den hjemlige turnering i denne sæson.

Den helt store profil er angriberen Jonathan Cafu, der i alt har scoret 12 mål i denne sæson, og blandt andet markerede sig i Champions League med imponerende præstationer imod både Arsenal og PSG.

”Jonathan Cafu var deres bedste spiller i Champions League, og klubber som Lazio og Everton bød på ham i løbet af vinteren, men Ludogorets vil have omkring 10 millioner euro for ham. Han er en meget hurtig og teknisk dygtig spiller.”

Cafu er dog ikke den eneste spiller københavnerne skal holde øje med, hvis man spørger Borisov.

”De andre store stjerner er Wanderson, der scorede hattrick imod Røde Stjerne i Champions League kvalifikationen. Derudover er målmanden Vladislav Stoyanov en af få målmænd i hele verden, der har reddet ikke bare ét, men to straffespark fra Cristiano Ronaldo. Han har dog lavet for mange fejl i vigtige kampe i det seneste års tid.”

De flotte resultater har da også gjort Ludogorets’ fans optimistiske omkring fremtiden, og flere håber på, at klubben kan kopiere CSKAs flotte resultater fra 1980erne, hvor de nåede semifinalen i både Pokalvindernes turnering og Mesterholdenes turnering.

Denne optimisme er ikke svær at forstå på grund af klubbens imponerende udvikling over de seneste par år, og det er efterhånden sikkert at sige, at Ludogorets har gjort Razgrad til Bulgariens fodboldhovedstad.

Share This