Ad

“Lublin-trekanten”et nyt samarbejdsinitiativ

Politikere fra Ukraine og Litauen på besøg i det polske Sejm Foto: Senat Rzeczypospolitej Polskiej

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen/Litauen/Ukraine: På et fælles udenrigsministermøde 28.juli lancerede Ukraine, Polen og Litauen et helt nyt samarbejde, kaldt “Lublin-trekanten”. Fokus vil være på kulturelt, økonomisk og strategisk samarbejde. Der henvises til de fælles historiske bånd, gående tilbage til det gamle polsk-litauiske middelalder dynasti, som dengang også omfattede dele af Ukraine.  

Nok så vigtigt skal “Lublin-trekanten” styrke tilknytningen til EU og det transatlantiske samarbejde. Som meget tydeligt sagt af Ukraines udenrigsminister Dmytro Kula skal samarbejdet bidrage til at imødegå truslen fra Rusland og garantere sikkerhed og velstand.

Tilbage i 2014 oprettede de tre lande en fælles militær brigade. De tre lande ønsker Ukraine optaget i NATO. Ukraine er i dag uden for Visegrad-samarbejdet og heller ikke en del af det polske tre-hav initiativ. Så Lublin-initiativet skal gerne formindske Ukraines afstand til Europa.

Litauen og Polen har begge, stik modsat Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn, NATO baser på deres territorium og regnes for de mest pro-amerikanske lande i EU, og det uanset hvem der bor i Det Hvide Hus.