Lokalvalgene i Ukraine søndag

Et valgsted i den ukrainske hovedstad Kiev  Foto: Ota Tiefenböck

Et valgsted i den ukrainske hovedstad Kiev Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ukraine: Lokalvalgene søndag, samme dag som parlamentsvalget i Polen, imødeses med stor spænding. Som ved andre valg i Ukraine drejer det sig ikke alene om, hvem der vinder, men lige så meget hvordan.Svindel og stemmekøb har været et problem ved alle valg i Ukraine siden uafhængigheden i 1991 og bliver det sikkert igen. Ifølge ”Kiyv Post” har vælgerne ikke alene et problem med, hvem de vil stemme på, men bestemt også hvordan de skal stemme, for selve afstemningen er yderst indviklet.

Ja, ikke engang de lokale valgkommissioner forstår reglerne fuldt ud! Det mildt sagt indviklede valgsystem svækker valgets legitimitet, erkender Iragna Bekestkina fra 2Democracy Initiative Foundation”.

Også beregningen af antallet mandater og ikke mindst hvem der er valgt vil kunne volde store problemer. Ilfølge en undersøgelse gennemført af ”Democracy Initiative Foundation” ved omkring en tredjedel af vælgerne, hvem de vil stemme på, men 20 procent aner det ikke.

Undersøgelser viser at Poroshenkos Blok vil få 13.5 procent, Oppositionsblokken 8.4 procent, ”Baktivtjina” og ”Samopomich” hver 7-9 procent hver. I mange byer vil der blive tale om en anden valgrunde, før borgmesteren er valgt.

Stor spænding knytter sig naturligvis til de store byer, og her ventes to valgrunder i hvert fald i byerne Kijev, Odessa og Dnipropetrovsk.

Vitalij Klitsjko opnår antagelig genvalg i Kijev, Andreij Sadovy ligeså i Kijev, ligesom Gennady Kernes er favorit i Kharkiv (men han har en mulig retssag hængende over hovedet!). Kommunistpartiet er forment adgang til at stille op.

Luhansk og Donetsk afholder ikke valg på grund af sikkerhedssituationen i området og den endnu ikke færdigsluttede Minsk- fredsproces, som blandt andet skal føre til en decentraliseringsreform.

 

Share This