Lokalvalg skaber problemer i Polen

Valgplakat fra det polske lokalvalg, her en bevægelse som ønsker autonomi for Schlesien  Foto:James Grellier

Valgplakat fra det polske lokalvalg, her en bevægelse som ønsker autonomi for Schlesien Foto:James Grellier

Polen: Formand for partiet Lov og Retfærdighed (PiS) Jaroslaw Kaczynski mener, at Polens lokalvalg i sidste uge er blevet forfalsket, skriver flere polske medier. Han forlanger til at valget, hvor hans parti har fået flest stemmer, skal gå om. PiS har ved valget fået flest stemmer, men på grund af fordelingen af stemmerne i de enkelte byer fået færre mandater end partiets konkurrerende parti, Borgerforum (PO), henholdsvis 169 og 179 mandater.

Valget og problemerne omkring det, heriblandt problemer med det computersystem, som blev brugt ved stemmeoptælling, har forsinket valgresultatet med omkring en uge. Det har fået sindene i kog i Polen.

Ifølge resultaterne har PiS fået 26,85 procent af stemmerne, mens PO fik 26,36, og det er ifølge PiS alt for en lille forskel. Partiet henviser blandt andet til, at 17,9 procent af stemmerne blev af for valget ansvarlige kommission stemplet som ugyldig.

Valgkommissionens formand er på grund af problemerne ved valget gået af, og præsident Bronislaw Komorowski har aflyst sit besøg i Japan.

Ligeledes partiet Nationalistisk bevægelse har protesteret mod valgets resultat og kræver omvalg.ota

Share This