Ligestilling på tjekkisk

Det tjekkiske bryggeri Chodovar tager ligestillingen mellem kroppens organer i egen hånd.   Øl skal ikke kun være forbeholdt munden og maven.

Af Ota Tiefenböck

Chodovar

Foto: Ota Tiefenböck

Tjekkiet: Ivo Schlosser fra Prag i Tjekkiet var på mange måder en forgangsmand. Ivo Schlosser var på grund af sine mange særprægede idéer en kendt personlighed i værtshusmiljøet i den tjekkiske hovedstad Prag under det kommunistiske regime. Han mente blandt andet, at det var uretfærdigt, at øl kun var forbeholdt munden og maven.

– Hvorfor skal andre dele af vores krop snydes for den dejlige oplevelse, det er at drikke en øl, mente han.

Derfor bestilte han under sine jævnlige besøg på værtshusene i Prag ofte to øl. Den ene af dem blev hældt hen over hovedet og kroppen, det andet nydt på traditionelt vis ved at drikke den. En skør og vanvittig tanke, mente nogle dengang, og især værtshusbestyrerne i Prag var ikke specielt begejstret over idéen, der forvandlede deres værtshuse til en svømmehal.

I det tjekkiske familiebryggeri Chodovar i det vestlige Tjekkiet kender man ikke til historien om Ivo Schlosser. Ikke desto mindre er man omtrent 30 år senere kommet til samme konklusion: Øl skal ikke kun være forbeholdt til ganen og maven. Andre legemesdele nyder også godt af øl. Tanken resulterede i, at bryggeriet ud over at fremstille øl også bruger øl til diverse velvære-behandlinger, såsom øl-bade, øl-massage og øl-indsvøb og markedsfører sig selv som både et bryggeri, som fremstiller kvalitetsøl efter gamle opskrifter og fremstillingsprocedurer og et øl-kursted, som udnytter øl til velværebehandling. Derudover fremstiller bryggeriet forskellige kosmetikprodukter såsom shampoo eller sæbe, alt sammen baseret på øl, håret skal jo heller ikke snydes for oplevelsen.

–  Øl, humle og forskellige restprodukter fra ølproduktionen, det vil sige forskellige gærrester, har en gavnlig virkning på vores krop både fyssisk og psykisk. Øl-bade styrker kroppens immunforsvar og har en gavnlig virkning for behandling af forskellige knogle- og hudsygdomme, for eksempel eksemer, fortæller Jiri Plevka.

Jiri Plevkas øjne lyser af ægte begejstring og hans gestikulation viser, at han mener, hvad han siger.

Og hvem kan ikke lide at ligge i badekar fyldt med varmt vand og duftende skum? Dovne den, lade tankerne flyve og føle en dejlig varme over hele kroppen. Det varme vand omsluger kroppen, mens ens arm rækker kun ud, når den skal nå den velskænkede øl på bordet ved siden af badekaret. Oplevelsen er ikke ligefrem mindre af, at skummet i badekaret ikke dufter af industrielt fremstillet badeshampoo, men af øl, humle og forskellige restprodukter fra en øl-produktion. Naturprodukter som oven i købet, ifølge Jiri Plevka og hele Chodovars konceptet og ikke at glemme Ivo Schlosser, har en god og helbredende virkning på kroppen.

Jiri Plevka er brygmester og en af ejerne af familiebryggeriet, som udover øl og mineralvandproduktion, driver to restauranter, et hotel og altså også et øl-kursted, hvor hovedingredienserne i behandlingen er øl. En typisk behandling består af et badekar fyldt med mineralvand fra det nærliggende og velrenommerede kursted  Marianske Lazne tilsat øl, humle og diverse gærrester. På et bord ved siden af badekarret, står der en øl, fordi det skal naturligvis heller ikke være sådan, at den badendes mund bliver snydt. Det handler om ligestilling for hele kroppen.

Jiri Plevka har allieret sig med en læge og ekspert i kursted-lægevidenskab fra det nærliggende kursted Marianske Lazne, og lægens konklusion er klar: Der er en dokumenteret virkning for, at naturmaterialerne fra ølproduktion har en gavnlig virkning på menneskekroppen. Det er en god idé at øl bliver brugt til behandling og velvære.

 

Hårdt arbejde

Jiri Plevka er uddannet i ølbranchen og har arbejdet med øl i gennem hele sit liv. Det har hele hans familie gjort, så der var ingen tvivl, at familien skulle give et bud, da det lokale bryggeri

Chodovar, efter de politiske omvæltninger i Tjekkiet skulle privatiseres.  Bryggeriet ligger i byen Chodova Plana i det vestlige Tjekkiet, hvor hele Jiri Plevkas familie bor, og har i gennem flere generationer været familiens arbejdsplads.

Familien vandt udbuddet af bryggeriet i 1992 og har siden overtagelsen brugt alt deres tid på at få det gamle bryggeri på fode igen. Jiri Plevka lægger ikke skjul på, at der bag bryggeriets nuværende udseende og aktiviteter ligger mange timers hårdt arbejde.

– Det socialistiske Tjekkoslovakiet prioriterede Pilsner Urquell og Budvar, som to bryggerier, som var en slags udstillingsvinduer for landet og landets daværende politiske samfundsordning. Andre tjekkiske bryggerier var forsømt og udstyret med utidssvarende gammeldags produktionudstyr. Bygningerne var ofte misligholdte og faldefærdige. Det var det samme her, siger Jiri Plevka og peger på et gammelt bryghus.

Bryghuset som i dag rummer øl-kurstedet, udstyret med badekar og et afslapningsområde med brikse, er i dag, som resten af komplekset gennemrenoveret. Bryggeriets hovedbygning ved siden af har ligeledes gennemgået en gennemgribende renovation og fremstår i dag som en smuk industribygning udstyret med moderne produktionsudstyr.

Hele komplekset supplerer to restauranter, den ene af dem – “Restauranten i klippen” i gamle lagerlokaler fra 12-hundrede tallet, hugget ind i en nærliggende klippe, den anden beliggende i forbindelse med det gamle bryghus og øl-bade behandlinger. Det er her munden og maven kommer til sin del af oplevelsen ved besøget på øl-kurstedet Chodovar. Begge steder serverer gamle traditionelle retter, hvor øl naturligvis indgår som en uadskillelig del af retterne, som helst skal ledsages af en af de øl, bryggeriet producerer. Øllene har fået flere internationale priser, så det ville utvivlsomt være uklogt ikke at benytte sig af muligheden for at smage på bryggeriets produkter. Alle kroppens organer og legemesdele får en oplevelse i bryggeriet og øl-kurstedet Chodovar. Men hvad med øjnene? En ægte ligestilling kræver også en oplevelse for øjnene. Heller ikke øjnene bliver snydt i Chodovar. En rundvisning i bryggeriet og et tilhørende øl-museum er en del af opholdet her. Der skal jo være ligestilling.

Share This