Levende museum i Hviderusland

Regeringsbygningen i Minsk med Lenin statue foran Foto: Ota Tiefenböck

Regeringsbygningen i Minsk med Lenin statue foran Foto: Ota Tiefenböck

 Af Ota Tiefenböck

Hviderusland: Lenin-statuer beskuer gaderne og symboler med hammer og segl pynter fortsat på husmurene i Hvideruslands hovedstad Minsk. Det har de gjort i mange år, og det gør de stadigvæk. Det er som om, tiden er gået i stå i Minsk, som minder om et stort levende museum, hvor sovjettiden og den kolde krig er nærværende igen. Et besøg tilbage i tiden, hvor Sovjetunionen var en stormagt, og Europa delt mellem øst og vest. En tid, hvor ordet demokrati var en ganske ukendt i den østlige blok, og hvor Danmarks Kommunistiske Parti stadig var at finde på stemmesedlerne i Danmark. De tider er for længst forbi, men Hviderusland ligger her stadigvæk som en historisk oase.

Minsk Opera Foto: Ota Tiefenböck

Minsk Opera Foto: Ota Tiefenböck

Lenin i Minsk Foto: Ota Tiefenböck

Lenin i Minsk Foto: Ota Tiefenböck

 Socialrealisme

Hvideruslands hovedstad Minsk er ikke ligefrem spækket med seværdigheder, og det er paradoksalt nok netop den manglende demokratiske udvikling der er Hvideruslands absolut største seværdighed. Den kan på nuværende tidspunkt nemlig kun opleves ganske få steder i verden, og det gør Hviderusland til et attraktivt rejseland. Minsks centrum er domineret af kæmpemæssige bygninger, hvis størrelse signalerer, hvor landets magtcenter ligger. En stor del af bygningerne er nemlig enten parti- eller statsbygninger dekoreret med store og nærmest stalinistiske emblemer med hammer og segl og røde stjerner. Bygningerne ligger på brede boulevarder med forholdsvis begrænset trafik, og da området omkring bygningerne ikke byder på de helt store aktiviteter, underholdning eller forlystelse, virker omgivelserne forladte og nærmest spøgelsesagtig. Til gengæld giver mangelen på mennesker mulighed for at tage gode fotografier, da man har god tid til at tage billedet og ikke risikerer en pludselig forbipasserende foran linsen.

 Smukke parker

Minsk er formentlig Europas mest rene by. Antallet af kommunalt ansatte gadefejere, som ses mere eller mindre alle vegne, må være enormt. For eksempel på byens shoppingsgade, den bredeHammer og segl - 1 boulevard ”Prospekt Niezaleznosci”, som blandt andet byder på en gammel russisk varehus GUM og andre mindre forretninger, som tilbyder både vestlige og hviderussiske varer. Det ville være uretfærdigt at sige, at Minsk slet ikke har nogen seværdigheder. Udover de socialrealistiske monumenter, kan byen diske op med enkelte kirker og mange store og velholdte parker. Eksempelvis Central Gorkypark for Børn, ikke langt fra byens centrum, som byder på aktiviteter på vand, mindre forlystelsespark, boder med diverse lækkerier og afslapning i grønne omgivelser.

Parken er et yndet udflugtsmål i weekenderne for især børnefamilierne, så den generelt manglende menneskemylder ved partibygningerne bliver rigeligt opvejet her. En rejse til Hviderusland er uden tvivl en stor oplevelse. En tur tilbage i historien og en oplevelse af Sovjettiden. Men vent ikke for længe. De seneste demonstrationer i Hviderusland tyder på, at den hviderussiske befolkning ikke ubetinget er tilfreds med landets tilstand. Hvideruslands sammenligning med et frilandsmuseum kan derfor ikke nødvendigvis holde særlig længe.

Share This