Lav oliepris får aserbajdsjansk valuta i knæ

Et landskab i Aserbajdsjan  Foto: Ota Tiefenböck

Et landskab i Aserbajdsjan Foto: Ota Tiefenböck

Aserbajdsjan: Den aserbajdsjanske valuta manat har siden mandag mistet 32 procent af sin værdi. Det skaber kaotiske tilstande i landet, hvor indbyggerne hamstrer madvarer og andre varer i frygt for prisstigninger, skriver internationale medier.Grunden til situationen er den aserbajdsjanske nationalbanks meddelelse mandag om, at stoppe sin støtte til landets valuta manat, som siden mandag er blevet flydende i forhold ti andre valutaer. Det fik den aserbajdsjanske manat øjeblikkelig til at falde i værdi. En dollar koster nu 1,55 manat i forhold til omkring 0,95 tidligere.

Denne pris er dog formentlig langtfra, hvad en dollar kommer til at koste i fremtiden, mener den aserbajdsjanske ekspert Oqtay Ahverdiyev.

“Jeg er overbevist om, at dollaren vil fortsætte med at stige i hele 2016. Ifølge mine forventninger kan en dollar komme til at koste tre til fem manat, siger han til News.az.

Aserbajdsjans økonomi er afhængig af landets olie- og gaseksport og er blevet hårdt ramt af den seneste tids lave oliepriser. Olieeksport udgør omkring 95 procent af landets eksport. ota

Share This