Ad

Laschet på besøg i Polen

Armin Laschet. Foto: Olaf Kosinsky / Wikipedia

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen/Tyskland: Her i ugerne op til det tyske valg har forholdet mellem Polen og Tyskland oplevet en ny intensitet. For nylig besøgte CDUs kanslerkandidat Armin Laschet således Warszawa og tog del i højtideligholdelsen af 77 året for Warszawaopstanden side om side med Polens præsident Andrzej Duda og Warszawas borgmester Rafal Trzaskowski.

I et længere interview til det polske dagblad Rzeczpospolita siger Laschet, at Tyskland også under hans ledelse er bevidst om sit historiske ansvar. Udsoningen mellem Polen og Tyskland går tilbage til 1970, hvor Willy Brandt uventet knælede og lagde blomster ved mindesmærket for ghettoens helte.

Forholdet mellem Polen og Tyskland har ikke været uden problemer siden Brandts besøg, fx i spørgsmålet om de tyske erstatninger til ofre for nazisternes forbrydelser. Det emne er flere gange blevet rejst af polske højre-nationale regeringer, især når Polen har været sat under internationalt pres.

Polen er generelt meget kritisk over for er tæt økonomisk samarbejde mellem Tyskland og Rusland, stik modsat den linje som Brandt fulgte. Derfor har vi den stærke polske modstand mod Nord Stream 2 gasprojektet.  Laschet fastholder projektet, men vil reagere, dersom Rusland udnytter gassen politisk, fx over for Ukraine. Den polske regering har også forhandlet med de Grønnes kansler-kandidat Annalena Baerbock, der er mere lydhør over for de polske holdninger, når det gælder Nord Stream 2 og erstatninger til ofrene for 2. verdenskrig.

Til gengæld støtter de Grønne ikke den polske regerings politik, når det gælder fx klima, retsforhold og LBGT. Zbigniew Rau, Polens udenrigsminister, planlægger også inden længe at mødes med SPDs kanslerkandidat Olaf Scholz.