Kultur i fokus: Film skal ses i Cinemateket

Berlin Alexanderplatz  Foto: Dominik Tefert

Berlin Alexanderplatz Foto: Dominik Tefert

Hvordan får man folk til at se film fra Øst? I dag begynder filmfestivalen East by Southeast, hvor Cinemateket viser de næste to uger 10 aktuelle film fra Central- og Østeuropa. Afsted med dig!

Af Anders Højberg Kamp

Anders HBFor nogle år siden lå jeg med denne her søde og begavede pige på en seng, som man nu engang gør. Jeg tændte for tv’et, dvd’en. Afsnittet gik i gang. Det fjerde i serien Berlin Alexanderplatz instrueret af Rainer Werner Fassbinder.

“Hvad er det, du ser,” spørger pigen. “En serie om 20’ernes Tyskland og opblomstringen af nazismen,” lød svaret. “Og den er på tysk,” grinte hun, som var man en anden retardo.

“Ja, selvfølgelig er den det. Det var hyggeligt, du. Vi ses!”

Hun havde tilsyneladende aldrig set film på andre sprog end dansk og engelsk. Hun er sandsynligvis langt fra den eneste. Desværre. Og så er det, jeg tænker, at hvis folk finder det underligt at se film på tysk, fransk eller spansk, hvordan skal man så få dem til at se film på polsk, rumænsk og estisk?

Det må være lidt af en opgave. Er I derude, Danmarks Radio? Heldigvis har Cinemateket taget kampen op med 14-dages-festivalen East by Southeast. Her viser de otte film fra Central- og Østeuropa, der har haft succes inden for det seneste års tid samt to polske forestillinger bestående af afgangsfilm fra filmenskolen i Lodz.

Jeg anbefaler på det kraftigste at tage afsted. Der er næsten udsolgt til den georgiske i aften, hvor der vil være rødvin efter filmen!

Er man medlem af Cinemateket koster det 40 kroner, 65 kroner skal man slippe som ikke-medlem. Jeg forsøger at nå alle 10, men bare en eller to film kan gøre det.

Personligt glæder jeg mig meget til den kroatiske komedie Don Fabijans Bekendelser (som nogen måske så i Gloria). Den handler om en ung præst, der ankommer til en by, hvor der dør flere mennesker, end der fødes. Præsten ombytter byens kondomer med vitaminpiller..

Jeg glæder mig også til den estisk-georgiske krigsfilm Tangerines, hvor russere og georgiere kæmper mod hinanden i Abkhasien. Jeg ser frem til spion-thrilleren Jack Strong, en polsk agent som videregav oplysninger til CIA under den kolde krig. Og ikke mindst thrilleren The Gambler, hvor personalet på en skadestue spiller hasard om, hvilke af patienterne der dør først.

Der er nok at dykke ned i.

Filmene er som følger: Estland-Georgien: Tangerines, Georgien: Blind Dates, Litauen: The Gambler, Tjekkiet: Honeymoon, Polen: Jack Strong foruden filmskolen i Lodzs afgangsfilm, Rumænien: Valley of Sighs, Slovenien: Seduce Me

Se det fulde program på

http://www.dfi.dk/Filmhuset/Cinemateket/Billetter-og-program/Serie.aspx?serieID=9910

Share This