Kroatiske ultras kæmper imod korruption

Kroatiske fans under VM i Brasilien i 2014. Foto: copa2014.gov.br

Kroatiske fans under VM i Brasilien i 2014. Foto: copa2014.gov.br

Det var ikke tilfældigt, da kroatiske ultras fredag afbrød EM-kampen i mellem Tjekkiet og Kroatien. Aktionen var nemlig en del af en årelang kamp imod ledelsen i det kroatiske fodboldforbund.

Af Toke Møller Theilade

Da kroatiske fodboldfans fredag aften afbrød EM-kampen i mellem Tjekkiet og Kroatien fredag aften, var det ikke tilfældige optøjer, men i stedet kulminationen på en årelang konflikt i mellem kroatiske ultras på den ene side og det kroatiske fodboldforbund (HNS) og vice-præsident Zdravko Mamic på den anden.

Historien om Mamic begyndte i 2000, da han blev ansat som konsulent i Kroatiens største fodboldklub Dinamo Zagreb. Sidenhen voksede hans magt betragteligt, både hos Dinamo og i den kroatiske fodboldverden, og han er i dag en af landets mest magtfulde mænd.

I takt med at Mamic’ magt er vokset, er utilfredsheden med ham også.

”For 20 år siden var Mamic og ultras-grupperne på god fod, fordi Mamic finansierede dem men i takt med, at hans magt hos Dinamo voksede, medførte hans lyssky handler en fremmedgørelse af ultrasne,” siger den kroatiske sportsjournalist fra avisen Sportske Novotski og Dinamo ekspert Tommy Piskor til Mr. East.

”I gennem de sidste par år har fans forsøgt at fjerne Mamic fra kroatisk fodbold med alle lovlige midler, men intet har virket. Så de radikale fans kæmper nu med metoder som dem vi så i Saint-Etienne.”

I november sidste år blev Mamic anholdt og sigtet for skattesnyd og korruption, og han blev beskyldt for at have begået underslæb for i omegnen af 114 millioner kroner siden 2008, hvilket blandt andet skete i forbindelse med salg af Dinamo spillere på transfermarkedet. Det er dog ikke kun korruption, som de kroatiske fans er utilfredse med.

”Mamic’ magt i det kroatiske fodboldforbund, HNS’ negligering af hjemlig fodbold, Dinamos dominans i den hjemlige liga [Dinamo har vundet 11 mesterskaber i træk red.], Hajduk Splits forfald og den generelle tilstand i Kroatien er alle grunde, der har øget utilfredsheden med Mamic,” fortæller Piskor.

Mamic er dog ikke den eneste skurk. Den tidligere topangriber Davor Suker, der blev topscorer ved VM i 1998, hvor Kroatien vandt bronze, er også blevet lagt for had iblandt fansene efter, at han blev præsident for HNS.

”Offentligheden ser ham primært som en dukke for Zdravko Mamic, da han var manden bag hans ansættelse,” fortæller Piskor og fortsætter: ”Fansene gør mest grin med ham og HNS’ lederskab. Suker er pro-Mamic i denne konflikt, hvilket er yderst upopulært.”

Efter at have kæmpet imod HNS og Mamic med lovlige midler, har ultrasne på det seneste taget mere ekstreme metoder i brug. I juli sidste år blev HNS idømt en bøde på 100.000 euro efter, at en gruppe fans brød ind på Stadion Poljud i Split og malede et 14 meter stort hagekors på banen forud for en EM-kvalifikationskamp imod Italien.

I engelske Guardian skriver den kroatiske fodboldeksperter Aleksandar Holiga: ”Nogle radikale fans er så fanget af deres had til HNS, at de ikke går op i, om de skader landsholdet med deres handlinger. Faktisk ser det ud til, at det går længere end det, for de prøver nu aktivt at sabotere landsholdet, da de føler, at international skam og spillemæssige fejl er den eneste vej til forandringer i kroatisk fodbold.”

Hvor ultrasne tidligere havde opbakningen fra den bredere befolkning i deres kamp for at reformere kroatisk fodbold, så har den seneste optrapning af konflikten dog opdelt fansene i to lejre. Dem, der for alt i verden vil af med Mamic, og så de mere moderate. De kroatiske medier benytter alle muligheder til at sætte fansene i dårligt lys, hvilket naturligvis også var tilfældet efter kampen i Saint-Etienne, hvor de utilfredse fans fik skylden for, at det kroatiske landshold smed, hvad der lignede en sikker 2-0 føring væk.

”De [befolkningen red.] havde sympati med ultrasne i starten af kampen imod HNS og Mamic, men de dumme handlinger bliver set i et meget negativt lys i øjeblikket,” fortæller Piskor.

Den tydelige opdeling i mellem, hvad der kan betegnes som almindelige fans og så ultrasne, blev meget tydelig i Saint-Etienne, da slåskampe brød ud efter aktionen. Her sloges fans, der blot ville støtte landsholdet imod ultrasne, og netop dette er en perfekt refleksion af, hvad der sker i Kroatien i øjeblikket fortæller Piskor:

”Hvad hele Europa så i Saint-Etienne, var en perfekt refleksion af det kroatiske samfund. På den ene side har vi et landshold, der vil dø for hinanden på banen, og på den side interpersonelle opgør i mellem fans.”

De ekstreme ultras kæmper på mange måder den godes kamp for at indføre mere demokrati og gennemsigtighed i kroatisk fodbold, og med aktionen i Saint-Etienne bragte de kampen imod HNS, Suker og Mamic ind på den internationale scene for endnu en gang at øge presset. Desværre medfører deres ekstreme virkemidler også, at de to poler kommer længere og længere fra hinanden samt, at de mister støtten fra den bredere befolkning. Uanset hvem, der trækker sig ud af den evigt eskalerende konflikt som vinder, så vil den store taber blive det smukke spil.

Share This