Kroatien på vej mod nyvalg

Regeringsbygningen i Zagreb Foto: Ota Tiefenböck

Regeringsbygningen i Zagreb Foto: Ota Tiefenböck

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Kroatien: Kroatiens præsident Kolinda Grabar Kitarovic støtter kravet om nyvalg til september. Det sker efter konsultationer med repræsentanter for de partier, der er repræsenteret i parlamentet.

82 ud af 151 parlamentsmedlemmer støtter kravet. I det øjeblik parlamentet er opløst, skal der afholdes valg inden for 30 til 60 dage. Muligheden for at gøre fristen kortere er i princippet til stede, men pga. sommerferien vil der formentlig gå måneder, før valget bliver afholdt.

Det største oppositionsparti, Socialdemokratiet (SDP) har med 42 pladser i parlamentet naturligt nok været særlig aktiv for at få nyvalg. Partiet er blevet støttet af Det Kroatiske Folkeparti (HNS) og De Kroatiske Pensionisters Parti (HSU), Istriens Demokratiske Forsamling (IDS) samt partier der repræsenterer forskellige mindretal.

Også MOST, nu tidligere regeringsparti, støtter kravet. Dermed har ministerpræsident Timor Oreskovic mistet flertallet. Alligevel vil Den Kroatiske Demokratiske Union (HDZ) forsøge at få genetableret en flertalskoalition.

Det sker ud fra devisen om, at de 82 parlamentsmedlemmer kun har erklæret at de ”ønsker nyvalg”; der er ikke blevet stemt om det i parlamentet. Mest tales dog for valg i september. Kroatien har i måneder været ramt af politisk kaos.

Share This