Kroatien og Ungarn på ret kurs igen

Grænsehegn mellem Ungarn og Kroatien Foto: Ota Tiefenböck

Grænsehegn mellem Ungarn og Kroatien Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Kroatien/Ungarn: For få dage siden var Kroatiens nye udenrigsminister Miro Kovac på besøg i Budapest, hans første udlandsrejse. Målet er at hele sårene efter de alvorlige konfrontationer mellem Ungarn og Kroatien i forbindelse med flygtningekrisen, i den forbindelse ikke mindst Ungarns anlæg af det 4-meter høje hegn langs grænsen, skriver Balkan Insight.

Et andet punkt på dagsordenen var mægling mellem den kroatiske stat og det ungarske energiselskab MOL over ejerskabet til det kroatiske energiselskab INA, hvor MOL har 49 pct. af aktierne.

Den nye centrum-højreregering i Kroatien, der ledes af centrum-højrepartiet Kroatiens Demokratiske Union (HZD) ønsker tydeligt at komme på bedre fod med Orbáns regering.

”Vort venskab er historisk. Vi ønsker begge en stærk ”centraleuropæisk vertikal”, sagde Kovac under sit besøget i Ungarn.

Péter Szjijjárto svarede positivt tilbage. Ungarn hilser regeringsskiftet i Kroatien velkommen, for Kroatien bevæger sig øjensynligt over mod det illiberale demokrati ligesom Ungarn og Polen og støtter idéen om ”Adriater-vertikal” via Ungarn til Sortehavet.

 

 

Share This