Kroatien muligvis på vej til valg i utide

Regeringsbygningen i Zagreb  Foto: Ota Tiefenböck

Regeringsbygningen i Zagreb Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Kroatien: Andrej Plenkovic, Kroatiens ministerpræsident, har fyret tre af sine ministre fra juniorpartneren i regeringen, partiet MOST (”Broen mellem uafhængige Lister”), og det kan iflg. ”Balkan Insight” føre til valg i utide. De tre ministre fra MOST havde afvist at støtte finansminister Vlaho Orepic, da denne blev mødt af et mistillidsvotum i parlamentet sidste onsdag fra oppositionen. Det største regeringsparti, Den kroatiske demokratiske Union (HZD) mener stadig at kunne samle et flertal i parlamentet uden støtte fra MOST, men det er langt fra sikkert.

En af årsagerne til MOSTs fremfærd har været Agrokor, Kroatiens største virksomheds mulige konkurs og regeringens håndtering af sagen. MOST har beskyldt HZD for at have forsøgt at bestikke nogle parlamentsmedlemmer for at få dem til at stemme imod mistillidsdagsordenen, og det har ikke gjort stemningen i regeringen bedre.

Kroatien har før, så sent som sidste år oplevet, at et regeringsparti, dengang var det HZD, stemte imod en siddende minister, dengang gjaldt det ministerpræsident Oreskovic. Resultatet var, at Kroatien fik valg i utide, i juni måned, og den historie kan nu blive gentaget.

Et eventuelt valg kan næppe afholdes samtidig med lokalvalgene den 21.maj. Så foreløbig går Kroatien politisk en yderst usikker fremtid i møde, ganske som har været og stadig er tilfældet adskillige andre stater i det sydøstlige Europa lige nu, eksempelvis i Makedonien, hvor den seneste udvikling også skaber store problemer.

Share This