Kroatien holder første parlamentetsmøde, men uden en regering

Regeringsbygningen i Zagreb  Foto: Ota Tiefenböck

Regeringsbygningen i Zagreb Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Kroatien: Det kroatiske parlament holder sit første møde siden valget sidste måned, men det sker uden, at det er lykkedes at få dannet en ny regering. Nyvalg kan derfor stadig ikke udelukkes, skriver Balkan Insight. Præsident Kolinda Grabar Kitarovic indkaldte parlamentet til trods for, at ingen koalition har et flertal bag sig i parlamentet efter de to første forhandlingsrunder. Der er heller ikke på forhånd flertal for en ny formand for parlamentet.

Der gøres et forsøg på en ny, og dermed tredje, forhandlingsrunder mandag. ”Kongemageren ” er det nye parti MOST (”Bridge of Independent Lists””), der dog stiller hårde betingelser og er talsmand for dannelse af en bred national samlingsregering, hvilket de to store partier SDP og HZD er imod.

Centrum-venstre har i det nye parlament 56 medlemmer, højre-partierne 59 og MOST 19. SDP støttes derudover af tre fra Istriens Demokratiske Samling og samt en enkel uafhængig.

MOST har ekskluderet Drago Prgomel fra partiet, da han har holdt hemmelige møder med Zoran Milanovic fra SDP, den tidligere ministerpræsident. Prgomel har herefter oprettet sit eget parti politiske (HRID).

Share This