Krimtatarerne minder 70 års dagen for deportation

Grænsen til Krim, hvor massevis af mennesker venter på Mustafa Jemilev.  Foto: www.qha.com.ua

Grænsen til Krim, hvor massevis af mennesker venter på Mustafa Jemilev, som har fået indrejseforbud i fem år. Foto: www.qha.com.ua

 Ukraine: Krimtatarerne minder i dag 70-års dagen for deportation til Centralasien. Den 18. maj 1944 deporterede Stalin hele Krims tatariske befolkning til Centralasien. Deportationen foregik i godsvogne og massevis af krimtatarer døde undervejs.

Krimtatar flag

Det krimtatariske flag

Krimtatarerne måtte ikke vende tilbage fra deres ufrivillige eksil. Det var først efter Sovjetunionens opløsning, at krimtatarerne vendte tilbage til deres hjemland. Efter den russiske annektering føler krimtatarerne, at de igen er blevet fremmede i deres land og er ufrivilligt blevet en del af et land, som siden 1783, hvor Katarina den Store annekterede Krim i Det Russiske Rige, ikke har bestilt andet end undertrykke dem.

 

Dagen i dag vil blive mindet med mindehøjtideligheder i Kijev og på Krim, samt flere demonstrationer i Kijev og på Krim.

Krimtatarernes leder Mustafa Jemilev vil formentlig forsøge at rejse til Krim. Mustafa Jemilev har fået indrejseforbud til Krim frem til 2019, men agter ikke at respektere forbuddet.

Der forventes en højspændt stemning på Krim, hvorfor der er risiko for uroligheder. Der er foreløbig lavet en aftale mellem de prorussiske myndigheder på Krim og krimtatarerne om, at ingen af parterne må bruge nationale flag,  altså hverken ukrainske eller russiske. ota

Share This