Krims oprindelige befolkning støtter Ukraines nye regering

Krimtatarerne

I Simferopol samledes søndag omkring 15.000 mennesker for at vise deres støtte til Ukraines nye regering. Foto: Leyla Muslimova

Ukraine: Krimtatarerne bakker op om de seneste dages politiske ændringer i Ukraine. 15.000 krimtatarer viste søndag i Krims hovedstad Simferopol støtte til landets kommende regering.

Mustafa

Mustafa Jemilev, en utrættelig menneskerettighedsforkæmper og medlem af det ukrainske parlament Foto: Ota Tiefenböck

“Vi erklærer vores ubetingede støtte til de beslutninger, der blev truffet i det ukrainske parlament i dagene 21. og 22. februar, hvis formål er at destruere Viktor Janukovitjs kriminelle regime, som er skyldig i mordet på massevis af borgere, som har kæmpet for demokrati og menneskerettighederne i Ukraine,” står der blandt andet i en fælles erklæring krimtatarerne har offentliggjort i forbindelse med demonstrationen.

Ved demonstrationen forlangte krimtatarerne ligeledes, at der vil blive indledt en retsforfølgelse af højtsående embedsmænd, herunder Krim-parlamentets formand Volodymyr Konstantinov, for separatistiske handlinger og appeller, med henvisning til, at han og andre personer af russisk afstamning rettede tidligere på ugen en anmodning til Rusland om hjælp. Omkring 60 procent af indbyggerne på Krim er etniske russere, som kom til halvøen efter krimtatarernes deportation, og som har dobbelt statsborgerskab. Krim regnes derfor for et oplagt område for en eventuel russisk militærinvasion.

Krimtatarerne forlanger ligeledes, at alle lokale og regionale myndigheder indleder et ægte samarbejde med tatarernes organistationer, således at tatarerne får genoprettet de grundlæggende menneskerettigheder på Krim.

Krimtatarerne er Krims oprindelige befolkning, som i 1944 blev deporteret af Stalin til Centralasien, men vendte efter Sovjetunionens opløsning tilbage til Krim, hvor de i dag udgør omkring 14 procent af befolkningen. Tatarernes leder, den nu 70-årige Mustafa Jemilev tilbragte under Sovjetunionen 15 år i fængsel på grund af sin kamp for krimtaterernes rettigheder. Mustafa Jemilev er medlem af det ukrainske parlament og en af de kræfter, som kæmper for, at Ukraine bliver et demokratisk samfund.

Han betragter Volodymyr Konstantinovs opfordring til Krims løsrivelse fra Ukraine for forræderi.

“En sådan form for udsagn kan ikke betragtes som andet end forræderi, og Statsadvokatens kontor bør øjeblikkelig åbne en straffesag mod ham, siger Mustafa Jemilev, som er overbevist om, at det vil ske så snart situationen i Ukraine er stabiliseret.

Formand for taterernes forsamling Mejlis, Refat Chubarov, har ligeleds kritiseret Konstantinovs udtalelser og understreger, at krimtatarerne ikke vil tillade Krims adskillelse fra Ukraine. ota

Share This